Index Vakbarát Hírportál

Smer: Orbán Szlovákia EP-képoviseletét gyengíti

2009. május 24., vasárnap 18:13

Nevetségesen gyenge lesz Szlovákia képviselete az EP parlamentbe, hogyha a szlovákiai magyarok fegyelmezetten elmennek szavazni, állapította meg több szlovák politikus. Állításukat Orbán azon mondatára alapozzák, miszerint az EP-választáson dől el, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A szlovák politika szerint Magyarország megint a határon átnyúlva akarja külpolitikai érdekeit érvényesíteni.

A legerősebb szlovák kormánypárt szerint teljességgel elfogadhatatlan Orbán Viktor szombati nyilatkozata, miszerint az európai parlamenti választáson eldől, hUgyanis a a Smer szerint a Szlovákiában megválasztott összes képviselőnek Szlovákia érdekeit kellene képviselnie az Európai Parlamentben.

"Voltaképpen egy idegen ország állampolgárainak az alárendeléséről van szó", reagált vasárnap Orbán Viktor esztergomi nyilatkozatára Katarína Klizanová Rysová, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) szóvivője. "Ebben az értelemben veszélyes precedensről van szó Európában. A Magyar Koalíció Pártjának elsőként kellene elhatárolódnia ezektől a kijelentésektől és nyíltan leszögeznie, hogyha képviselői lesznek az Európai Parlamentben akkor azok az Európai Parlamentben mint a Szlovák Köztársaság állampolgárai fognak fellépni", olvasható a Robert Fico vezette Smer állásfoglalásában. A szóvivő szerint ez a nyilatkozat bizonyítéka annak, hogy mik is a magyar politika valódi céljai.
Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke szerint Orbán kijelentései nem meglepőek. "Mint a magyarországi parlamenti választás legnagyobb esélyese, előrejelzi a határokon átnyúló beavatkozást a szomszédos országokba, és a határokon átnyúló együttműködés bizonytalanná tételét etnikai alapokon", állítja Rafaj. Úgy véli: reálisan fennáll a veszélye annak, hogyha a szlovákiai magyarok fegyelmezettek lesznek az EP-választáson, jóval több képviselőt lophatnak el az Európai Parlamentben, mint eddig. Azaz Szlovákia befolyása Brüsszelben azután "nevetségesen alacsony lesz.

Rovatok