Index Vakbarát Hírportál

Az USA megvédi Dél-Koreát és Japánt

2009. május 27., szerda 21:41

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta, megvédik Dél-Koreát és Japánt, és jelezte, következményei lesznek, ha Észak-Korea folytatja az agresszív magatartását. Közben készül az ENSZ BT határozata, diplomáciai források szerint kiszélesítik a kereskedelmi embargót.

Az Egyesült Államok megvédi Dél-Koreát és Japánt, ha az észak-koreai fenyegetés miatt erre szükség volna, közölte Hillary Clinton szerdán Washingtonban. Az amerikai külügyminiszter megismételte az Obama-kormány álláspontját, mely szerint Phenjannak következményekkel kell számolnia, ha folytatja szomszédaival szemben provokatív, agresszív magatartását.

Kijelentette ugyanakkor, hogy Washington reményei szerint Észak-Korea visszatér a nukleáris programjának leállítására hatoldalú tárgyalásokhoz, az Egyesült Államok együtt szeretne dolgozni Észak-Koreával a Koreai-félsziget atommentesítéséért.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy az ENSZ-ben egyeztetések kezdődtek a hétfői észak-koreai kísérleti föld alatti atomrobbantásra adandó válaszról, de részleteket nem közölt.

Clinton telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, aki közölte, a világnak határozottan kell fellépnie Észak-Korea agresszív magatartásával szemben, de nem szabad tovább élezni a helyzetet, nem szabad Észak-Koreát csak a büntetés kedvéért megbüntetni. Moszkva olyan határozatot szeretne az ENSZ Biztonsági Tanácsától, amely hozzásegít a hatoldalú tárgyalások felújításához, de nem fogja agresszívabb viselkedésre ösztönözni Phenjant.

Robert Gibbs amerikai elnöki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea egyre jobban elszigeteli magát a nemzetközi közösségtől fenyegetéseivel és kardcsörtetésével. Gibbs szerint Phenjan azt igyekszik elérni, hogy újra rá irányuljon a figyelem.

Az ENSZ-ből származó szerdai diplomáciai értesülések szerint az Egyesült Államok és Japán megalkotta a BT által elfogadandó határozat tervezetét, amelyet már az BT öt állandó tagjának, valamint Japánnak és Dél-Koreának aznap délutánra tervezett egyeztetése előtt köröztetni fognak. A határozat állítólag az érvényben levő szankciók szigorítását, egyebek mellett azon termékek körének kiszélesítését tartalmazza, amelyekre kiterjed az Észak-Korea elleni kereskedelmi embargó. ENSZ-források szerint az a terv, hogy a BT a határozatot még ezen a héten elfogadja.

Rovatok