Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris háborúra is felkészül Oroszország

2009. május 27., szerda 15:23

Az orosz hatóságok féltik az ország távol-keleti részén élőket, ezért felkészülnek arra, hogy a Koreai-félszigeten esetleg atomfegyvert vet be valamelyik ország. Szergej Lavrov külügyminiszter kemény BT-határozatot sürgetett, ami nem engedi az atomsorompó-egyezmény elmaszatolását, és lehetőséget nyit a hatoldalú tárgyalások folytatására.

Oroszország megelőző intézkedéseket tesz arra az esetre, ha a Koreai-félszigeten az események kicsúsznának az ellenőrzés alól. Szergej Lavrov külügyminiszter azt támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata kemény legyen, de tartalmazza a tárgyalások folytatásának lehetőségét.

Az ellenintézkedésekről az Interfax orosz hírügynökség számolt be a fegyveres testületektől származó információra hivatkozva. A forrás hangsúlyozta, nem csapatmozgásokról, összevonásokról van szó, hanem olyan intézkedésekről, amelyekkel fel lehet készülni arra, hogy a Koreai-félszigeten konfliktus törhet ki, amelyben esetleg nukleáris fegyvereket is bevethetnek.

A Phenjan legutóbbi lépései miatt a térségben kiéleződött helyzet hatással lehet az Oroszország távol-keleti területén élők biztonságára, ezért van szükség a megelőző intézkedésekre. Ezeket különféle hatóságok hozzák meg, köztük katonai hatóságok és a polgári védelem, mondta a forrás. Hozzátette, hogy ilyen megelőző intézkedéseket nem csupán Oroszország hoz, hanem minden környező állam is.

Lavrov szerdán újságírók előtt úgy vélte, az ENSZ BT vonatkozó határozatának keménynek kell lennie, és olyan intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek megtiltják a nukleáris tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását rögzítő atomsorompó-egyezmény további elmaszatolását, de magában kell foglalnia a hatoldalú tárgyalások felújításának lehetőségét és az ehhez szükséges körülményeket is.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, helytelen lenne a tárgyalások megszakadásáért a felelősséget egyedül Észak-Koreára hárítani, a nemzetközi közösségnek kell megteremteni a szükséges feltételeket a tárgyalások folytatásához. Szerinte a Koreai-félsziget problémáját csakis tárgyalásos úton lehet rendezni. "A hatoldalú tárgyalási formátum létezik, keretében sikerült elég komolyan megalapozni a további előrelépést" - mondta.

Lavrov szerdán telefonon vitatta meg amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal elsősorban az észak-koreai nukleáris kísérlet miatt kialakult helyzetet és a BT határozatával összefüggő kérdéseket, de szó volt a közel-keleti helyzetről és Lavrov hétfőn véget ért közel-keleti útjának eredményeiről is.

Ugyancsak szerdán az Interfax idézett egy külügyi forrást, amely azt hangsúlyozta, Oroszország nem mentegeti Phenjant, de Észak-Koreának van oka arra, hogy a biztonságáért aggódjon, és ezt Moszkva elismeri. Nem tekinti viszont elfogadhatónak az olyan megközelítést, amely szerint ez nem normális ország, nem lehet vele semmit kezdeni, és határozottan fellép Phenjan elszigetelése ellen. Ugyanakkor Oroszország továbbra is úgy ítéli meg, hogy a fegyverzetek növelése, a nukleáris elrettentés kilátástalan és eleve kudarcra ítélt próbálkozás. "Az egyetlen kiút a béke és biztonság intézményeinek fejlesztése" - mondta a diplomata.

Rovatok