Index Vakbarát Hírportál

Húszezer civillel végzett a Sri Lanka-i kormányhadsereg

2009. május 29., péntek 12:51

Minden valószínűség szerint a Sri Lanka-i kormányhadsereg intézett folyamatos támadásokat a harcok elől menekülő tamil civilek menekülttáborai ellen a polgárháború utolsó napjaiban. Tanúvallomások és légi felvételek alapján úgy tűnik, direkt a lehető legnagyobb pusztításra törekedtek. Az ENSZ emberjogi tanácsa azonban Kína, Kuba és pár hasonló ország támogatásával felmentette az országot a vádak alól.

Több mint húszezer tamil civillel végeztek a Sri Lanka-i kormánycsapatok az északi országrészben csaknem három évtizede tartó lázadás végső leverésekor, írja a londoni Times. A szingaléz többséget képviselő kormány ennek harmadát vallotta csupán be, és azt állítja, hogy április 27. óta nem vetettek be nehézfegyvereket a harcokban és tiszteletben tartották azt a védőzónát, ahová százezer tamil civil menekült a harcok elől. Ezzel szemben a Times értesülései szerint a kormányhadsereg gyakorlatilag zárótüzet zúdított a körzetre sokezer embert meggyilkolva.

A kormányhadsereg teljesen elzárta a körzetet a nemzetközi segélyszervezetek és a sajtó elől. De a tanúvallomások és a légifelvételek tanúsága szerint intenzív pusztítást végeztek. A Times birtokába került bizalmas ENSZ-jelentés szerint már április végéig legalább hétezer áldozata volt a kormányerők támadásainak az elvileg biztonsági zónában.

A jelentés szerint ezután romlott a helyzet, a harcok május 19-i lezárásáig átlag napi ezer ember vesztette életét a védett övezetben. A Times más forrásokból húszezer halottról tud, de egy ENSZ-tisztviselő ezen felvetésükre csak annyit felelt, "több az, kutakodjanak még".

A Times újságírói légifelvételeket készítettek a területről. Védelmi szakértő kértékelése szerint a tábor, illetve a szembenálló felek elhelyezkedése alapján valószínűtlen, hogy a tamil lázadók lőtték volna a tábort - bár a kormány ezt akarja elhitetni. Értékelésük szerint sokkal reálisabb, hogy a menekülteket a Sri Lanka-i kormányhadsereg támadta levegőben és földbe csapódva robbanó - azaz direkt élőerő ellen fejlesztett, a halálos áldozatok számát maximalizáló - aknagránátokkal.

Diplomáciai fronton azonban Sri Lanka nyert, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerdán felmentette a kormányt és hadseregét a vádak alól, miután diplomatáik megnyerték az emberi jogi kérdésekben a jogtiprásban jártasabb Kína, Egyiptom és Kuba, valamint annak az Indiának a támogatását, amely maga is szembesült már a tamil terrorizmussal.

Rovatok