Index Vakbarát Hírportál

Rakétakísérletre utalnak az észak-koreai mozgások

2009. május 29., péntek 20:58

Észak-Korea újabb rakétaindításokat tervezhet, a rakétakísérleti telep környékén az amerikaiak mozgásokat észleltek. A körülményekből arra következtetnek, hogy megint nagy hatótávolságú rakétát próbálhatnak ki. Az atomrobbantásra még nincs bizonyíték.

Az észak-koreai rakétakísérleti telep környékén észlelt mozgásból arra lehet következtetni, hogy újabb fellövés, feltehetően egy nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta indítására készülnek, közölték pénteken amerikai katonai források.

A járművek mozgása arra emlékeztet, amikor a múlt hónapban szintén egy nagy hatótávolságú rakéta kipróbálását készítették elő, közölték név nélkül nyilatkozó források.

Az észak-koreai hadsereg a hétfői kísérleti atomrobbantás óta összesen hat rakétakísérletet hajtott végre köztük egyet pénteken is, de mindet rövid hatótávolságú eszközökkel. Az élénk tevékenységet Washington erőfitogtatásnak tekinti, akárcsak azt, hogy Phenjan esetleg fegyveres összetűzést provokál ki Dél-Koreával.

A hétfői észak-koreai kísérleti atomrobbantásról egy másik amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy egyelőre nincs rá bizonyíték. A levegőből gyűjtött mintákkal végzett első tesztek eredménye nem meggyőző. Semmi sem bizonyítja, hogy nukleáris eszköz robbant fel, a kiegészítő vizsgálatok eredménye pár nap múlva lesz meg, mondta.

Rovatok