Index Vakbarát Hírportál

Ötnapos védelmi gyakorlat Izraelben

2009. május 31., vasárnap 11:33

Példátlan méretű polgári védelmi gyakorlat kezdődött vasárnap Izraelben. Az öt napra tervezett gyakorlat során tesztelik a civil lakosság védekezését a hagyományos, valamint a bakteriológiai és vegyi fegyverekkel szemben.

Izraelben szimulált rakétatámadások és merényletek segítségével gyakorolják vasárnaptól a védelmet a Libanonból és a Gázai övezetből érkező támadások ellen. Egy katonai szóvivő közlése szerint az ötnapos gyakorlat alatt az esetleges szíriai és iráni légicsapásokra való felkészülést, reagálást is gyakorolják.

A mentőszolgálatok, a hadsereg, a rendőrség, a helyi hatóságok és a minisztériumok tesztelik a civil lakosság védekezését a hagyományos, valamint a bakteriológiai és vegyi fegyverekkel szemben. A gyakorlat egyik csúcspontja kedden lesz, amikor az egész országban megszólalnak a szirénák és a riadókészültség során a lakosoknak rekordidő alatt, három percen belül az óvóhelyeken kell lenniük.

Maga a kormány is részt vesz a gyakorlatban: olyan üléseket tartanak, amelyeken a feltételezett háborús helyzetekben kell döntéseket hozniuk. Már vasárnap ennek keretében ült össze a Benjámin Netanjahu vezette kabinet, és a kormányülést követően tanácskozott a gazdasági szükséghelyzet bizottsága, amelynek célja a lehetőségek szerint biztosítani a mindennapi élet folyamatosságát ellenséges támadás esetén is. Ez utóbbi testület vezetője, Ehud Barak védelmi miniszter szerint rutingyakorlatról van szó, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen benne az egész lakosság részvétele.

"Ellenségeink úgy vélik, hogy hátországunk a gyenge pontunk, ezért erősödnünk kell e téren és fel kell készülnünk minden helyzetre" - jelentette ki az izraeli katonai rádióban Matan Vilnai védelmi miniszterhelyettes.

Harmadszor tartanak ilyen típusú gyakorlatot Izraelben a libanoni síita Hezbollah elleni 2006 nyári háború óta, és első ízben szerepel benne a több mint ezer kilométerre fekvő Iránból érkező rakéták elleni védelem. A múlt héten hasonló, négy napos felmérő gyakorlatot tartott az izraeli hadsereg is.

Rovatok