Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a zágrábi újságíró-gyilkosság fő gyanúsítottját

2009. június 1., hétfő 10:55 | aznap frissítve

Fegyvert találtak a szerb rendőrök annál a férfinál, aki a gyanú szerint tavaly október 23-án felrobbantotta Ivo Pukanic horvát újságírót. A férfit Belgrádban tartóztatták le, a merénylet megrendelője egy szerb maffiózó lehetett.

A szerb rendőrség letartóztatta vasárnap este Belgrád központjában az októberi horvátországi újságíró-gyilkosság legfőbb gyanúsítottját.

A belgrádi B92 rádió hétfői jelentése szerint Zaljko Milanovicot azzal gyanúsítják, hogy ő hozta működésbe azt a pokolgépet, amely tavaly október 23-án Zágráb belvárosában megölte Ivo Pukanic horvát újságírót, Nacional című lap tulajdonosát és Niko Franjicot, a lapot kiadó cég marketingigazgatóját. A rádió úgy tudja, hogy Milanovicnál letartóztatásakor fegyvert találtak.

Megvan, ki szállíthatta a bombát

A szerb igazságszolgáltatás vasárnap elrendelte annak a férfinak a negyvennyolc órás rendőri felügyeletét is, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szállította Milanovicnak a robbanószerkezetet. Milenko Kuzmanovic kapcsolatban állt a szerb maffia egyik vezérével, Sreten Jociccal, akit április 30-án helyeztek harminc napra előzetes letartóztatásba.

A hatóságok szerint Jocicnak szintén köze volt Pukanic meggyilkolásához. A Joca Amsterdamként is ismert férfi főként drogokkal kereskedett. Keze messzire elért, ennek bizonyítéka az is, hogy mióta Hollandia kiadta Szerbiának, Slobodan Milosevic egykori államfő belgrádi villájában lakott. Kábítószer-kereskedés, rendőrgyilkosságok és rablógyilkosságok, illetve más bűntények miatt nyolc európai országban keresték.

Eddig öt további embert vádoltak meg a Pukacic elleni merényletben való bűnrészességgel, köztük három horvát, egy szerb állampolgárt, valamint egy kettős, bosnyák és horvát állampolgárságú személyt.

Kokainadósság, cigarettacsempészek

Pukanic halálával kapcsolatban több elmélet is felmerült, miután az excentrikus lapkiadó-főszerkesztő egyszerre ápolt jó kapcsolatokat és állt harcban a balkáni alvilági körökkel. Tevékenysége sérthette a horvát szélsőjobboldalt is, szó volt elvált felesége drogadóságairól is, de a cigarettacsempészek is gyanúba keveredtek. A belgrádi és a zágrábi sajtó már őrizetbe vétele előtt Jocic felelősségéről cikkezett.

Rovatok