Index Vakbarát Hírportál

Egy guineai rendőrfőnök megégetné a rablókat

2009. június 2., kedd 20:04

A guineai katonai kormányzat bűnüldözési illetékese szerint az állampolgároknak meg kell égetniük a fegyveres rablókat, hogy ne terheljék túl a börtönöket.

A nyugat-afrikai ország fővárosában, Conakryban az utóbbi időben megnőtt a bűncselekmények száma, és gyakran vádolnak katonákat is rablásokkal és nemi erőszakkal.

"Kérem önöket, égessenek meg valamennyi fegyveres banditát, akiket fegyveres rabláson érnek tetten" - közölte Moussa Tiegboro Camara százados, akit a junta a kábítószer-kereskedelem és a súlyos bűncselekmények elleni harc élére nevezett ki.

"A börtönök tele vannak, nem tudnak új foglyokat befogadni, a helyzet nem mehet így tovább" - közölte a százados városi vezetőkkel találkozva. Hozzátette: a lakosoknak önvédelmi bizottságokat kell létrehozniuk a bűnözés megakadályozására.

A Nemzeti Tanács a Demokráciáért és a Fejlődésért (CNDD) tavaly decemberben ragadta meg a hatalmat a világ első számú bauxitexportáló országában, miután elhunyt az 1984-től hivatalban lévő Lansana Conté elnök.

Thierno Maadjou Sow, a guineai Emberi Jogok Szervezetének elnöke aggodalmát fejezte ki az intézkedések miatt. Hangsúlyozta: az ország törvényét semmilyen körülmények között sem szabad megkerülni, az elkövetőket bíróság elé kell állítani.

Rovatok