Index Vakbarát Hírportál

Obama a Koránból idézett

2009. június 4., csütörtök 15:31

Együttműködésre és a szélsőségesek elleni közös küzdelemre épülő új korszakot szorgalmazott Barack Obama amerikai elnök a muzulmán világhoz szoló kairói beszédében. Az izraeli-palesztin konfliktus esetében mindkét felet kompromisszumokra szólította fel, míg az iráni atomprogram esetében is új hozzáállást helyezett kilátásba.

"Véget kell vetni a gyanúsítgatások és a viszályok korszakának" - szorgalmazott új kezdetet csütörtökön Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok és a muzulmán világ közötti kapcsolatokban. A Kairói Egyetem 3 ezer fős hallgatósága előtt elmondott, különösen a muzulmán világban nagy érdeklődéssel várt beszédében hangsúlyozta, hogy az egész világon együtt kell szembeszállni az erőszakos, szélsőséges jelenségekkel, és előrelépésre van szükség a közel-keleti béke megteremtéséhez.

A Fehér Ház jelezte, hogy konkrét javaslatok nem jelennek majd meg a beszédben, ugyanakkor a közel-keleti elemzők azt várták, hogy az amerikai elnök lezárja a Bush-korszakot.

A nagyobb hatás kedvéért a Koránból is idéző Obama beszédében azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy az Egyesült Államok ellen 2001 szeptemberében végrehajtott terrortámadásokat és az iraki háborút követő korszak idején létrejött viszonyrendszert rendezni kell. "Az új kezdetnek a kölcsönös tiszteleten és egymás érdekeinek figyelembe vételén kell alapulnia" - hangoztatta.

Obama visszautalt Ankarában elhangzott beszédére, amelyben leszögezte, hogy az Egyesült Államok "nem állt és soha nem fog háborúban állni az iszlámmal". Ugyanakkor "szakadatlan harcot folytatunk a biztonságunkat veszélyeztető szélsőséges erőszak ellen" - fűzte hozzá.

Az izraeli-palesztin konfliktust is rendezné

Az amerikai elnök kifejtette, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak meg kell találniuk a módját, hogy békében éljenek egymás mellett. Ebben a kérdésben amellett foglalt állást, hogy a palesztinok államalapítási vágyai törvényesek, és a palesztin nép mostani helyzete tűrhetetlen.

Ugyanakkor felszólította a palesztinokat, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, mert az erőszak és a gyilkolás eszközével ellenállni téves gondolat, amely nem vezet eredményre. Szorgalmazta, hogy a Gázai övezetet ellenőrző Hamász ismerje el Izrael jogát a létezésre.

Izraelhez intézett szavaival azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és a zsidó állam kapcsolatai megbonthatatlanok ugyan, de Washington nem tartja törvényesnek a zsidó telepek további bővítését. Ezért arra kérte Izraelt, hogy állítsa le ezt a folyamatot, amely sérti a múltban kötött megállapodásokat, és kárt okoz a békeerőfeszítések megvalósításának.

Iránban nehéz lesz bízni

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban Obama megjegyezte, hogy döntő fordulat állt be e téren. Az Egyesült Államok kész előzetes feltételek nélkül előrelépni a kölcsönös tisztelet alapján, még ha nehéz lesz is leküzdeni az elmúlt évtizedek bizalmatlanságát.

Obama hangsúlyozta, hogy itt nem csupán amerikai érdekekről van szó, hanem azt kell megakadályozni, hogy a térségben nukleáris fegyverkezési hajsza alakuljon ki, ami a régiót és a világot különösen veszélyes útra sodorná. Azt is kifejtette viszont, hogy "minden nemzetnek, beleértve Iránt is, joga van a békés célú atomenergiához, ha erre irányuló tevékenysége megfelel az atomsorompó-szerződésben foglaltaknak."

Az afganisztáni háború nehéz dió

Az amerikai elnök kairói beszédében kitért arra is, hogy az Egyesült Államok nem akar csapatokat állomásoztatni Afganisztánban, és arra törekszik, hogy kivonja katonáit az ázsiai országból, miután meggyőződik arról, hogy sem Afganisztánban, sem Pakisztánban nincsenek már olyan szélsőségesek, akiknek eltökélt szándékuk, hogy annyi amerikait öljenek, amennyit csak tudnak. De erről egyelőre nincs szó, mutatott rá Obama.

Ellentmondásokat lát a Hamász

Barack Obama beszédében kézzelfogható változás érzékelhető, de vannak benne ellentmondások is a Hamász palesztin iszlamista szervezet szóvivője szerint. Fauzi Barhúm szerint "ez egy érzelmi húrokat pengető, udvariasságokkal teli beszéd, amitől az az ember érzése, hogy a világ Amerikáról alkotott képének a szépítése volt a célja".

"Az egyik ellentmondás az, hogy hangsúlyozta ugyan, hogy a Hamászt a palesztin nép támogatja, de nem szólított fel a demokratikusan megválasztott Hamász legitimitásának tiszteletben tartására" - mondta Fauzi Barhúm. "A palesztin ellenállás kapcsán erőszakról beszélt, de nem tért ki a gyermekeink, asszonyaink és öregeink életét követelő izraeli bűnökre" - szögezte le végezetül az iszlamista szervezet szóvivője.

Irán még mindig tetteket vár

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vezetője csütörtökön Obama beszédével egyidőben arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is változtasson közel-keleti politikáján. "A régió nemzetei szívük mélyéből gyűlölik az Egyesült Államokat, mert látták az évek óta tartó erőszakot, a katonai intervenciókat, a diszkriminációt. Az új kormány megpróbálja megváltoztatni ezt a képet, de nem fog sikerülni csak szavakkal, beszédekkel és jelszavakkal" - figyelmeztetett Hamenei.

"A nukleáris energia elidegeníthetetlen jogunk" - kiáltotta a beszédet hallgató tömeg Hamenei szavaira. Az iszlám főpap beszédében az Irán által el nem ismert Izraelt "a muzulmán világ szívében élő rákos daganatnak" nevezte.

Rovatok