Index Vakbarát Hírportál

Felmosták a padlót Gordon Brownékkal

2009. június 5., péntek 21:07 | aznap frissítve

Gordon Brown brit miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy annak ellenére sem mond le, hogy a Munkáspárt az előrejelzések szerint súlyos vereséget szenvedett a csütörtökön megtartott helyhatósági és EP-választásokon. A kialakult helyzetben pénteken a kormánypárt több minisztere is lemondott, és a miniszterelnököt is távozásra szólította fel. Brown este bejelentette megújult kabinetjét.

Gordon Brown brit miniszterelnök pénteken elismerte, hogy a csütörtöki EP-, és az ezzel egyidőben megtartott részleges angliai helyhatósági választásokon a Munkáspárt nagy valószínűséggel "fájdalmas vereséget" szenvedett. Hozzátette azonban, hogy ennek ellenére sem mond le posztjáról. Ha nem hinne abban, hogy ő "a megfelelő személy a megfelelő csapat vezetésére", akkor már most sem lenne a helyén, mondta. Külföldi elemzők szerint ugyanakkor az EP-választás eredményének vasárnap esti bejelentése újból nehéz helyzet elé állíthatja a brit kormányfőt.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották az EP-választásokat, és ezzel egy időben 34 angliai grófságban, illetve nagyvárosban helyhatósági választásokat is rendeztek. Az EP-választás eredményére vasárnap estig várni kell, de a BBC péntek esti becslése szerint a helyhatósági választáson a konzervatív toryk a voksok 38 százalékát kapták. A Munkáspárt szavazataránya 23 százalék, a Liberális Demokratákra viszont 28 százaléknyian szavaztak, vagyis az örök harmadiknak tartott liberálisok is beelőzték a kormánypártot.

A konzervatív és a liberális demokrata ellenzék vezetője a részleges eredmények ismeretében egyaránt távozásra és előrehozott választások kiírására szólította fel pénteken a miniszterelnököt. Pénteken ráadásul a kormánypárt több minisztere is bejelentette lemondását, amiért Brownnak előre kellett hoznia a hétfőre tervezett kormányátalakítást.

A péntek este véglegessé vált lista alapján új miniszter került a védelmi, a belügyi, az egészségügyi, az önkormányzati, a közlekedési, a kulturális, valamint a munka- és nyugdíjügyi tárca élére. Ez utóbbi tisztség eddigi birtokosa, James Purnell keltette a legnagyobb visszhangot a kormányfő előzetes tájékoztatása nélkül bejelentett lemondásával, mivel a pénteki sajtóban közölt nyílt levelében távozásra szólította fel Gordon Brownt is.

Londoni politikai elemzők szerint több más miniszter és alacsonyabb beosztású kormánytag távozása mögött is az a szándék állhatott, hogy megpróbálják elérni az alsóházi képviselők költségtérítési botrányától, valamint a Munkáspárt várhatóan súlyos európai parlamenti és helyhatósági választási vereségétől megtépázott tekintélyű Brown távozását.

Rovatok