Index Vakbarát Hírportál

Felavatták a világ első fekete bőrű női rabbiját

2009. június 10., szerda 16:21 | aznap frissítve

Az amerikai Cincinattiben (Ohio állam) felavatott Alysa Stanton azt mondta, büszke arra, hogy személye a judaizmus növekvő sokszínűségét képviseli. Stanton egy evangéliumi pünkösdista családban nőtt fel az ohiói Clevelandben.

A 45 éves rabbi 14 éves örökbe fogadott lányával Észak-Karolinába költözik, ahol a konzervatív és reformista gyülekezetnek is otthont adó greenville-i Bayt Shalom kongregáció élére áll.

Stanton - aki maga reformista - korábban elmondta, Amerikában az emberek többnyire nem a szellemi út, a "spiritualitás" miatt, hanem olyankor térnek be (a zsidó hitbe), amikor egy zsidó emberrel kötnek házasságot kötnek vagy élnek együtt. "Én a spiritualitás miatt teszem meg" - mondta a korábban pszichoterapeutaként dolgozó nő.

Az első afroamerikai női rabbiról szóló hír vegyes reakciót váltott ki az amerikai zsidóság körében. Az ortodox zsidó közösség - amely történelmileg nem enged nőket vezető posztokra kongregációiban - nem fogadja el Stanton felavatását.

Gil Student New York-i ortodox rabbi közölte: mindenki számára elegendő tér van a judaizmusban a szellemi kiteljesedéshez, de a rabbi szerepét nők nem tölthetik be. "Ez hagyományon alapszik és törvényben van rögzítve" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy nem Stanton bőrszínével van a gond, hanem azzal, hogy nő.

Az Egyesült Államok zsidó népességének egyötöde, mintegy 1,2 millió ember nem zsidó származású, vannak köztük feketék, ázsiaiak, spanyol ajkúak és vegyes származásúak. Jonathan Sarna, a bostoni Brandeis University judaizmusszakértője szerint az amerikai zsidó közösség egyre sokszínűbbé válik az áttérések, vegyes házasságok és örökbefogadások következtében.

Rovatok