Index Vakbarát Hírportál

Fogadót épít Srebrenicában egy volt holland kéksisakos

2009. június 10., szerda 07:39

A boszniai Srebrenicába költözik egész családjával egy volt holland békefenntartó. Rob Zomer azt mondja, ezzel reméli megtalálni lelki nyugalmát.

Az ENSZ békefenntartói 1995 júliusában elhagyták a kelet-boszniai Srebrenica körzetét, mert ezt a parancsot kapták. Az így védelem nélkül maradt muzulmán lakosságból a szerb félkatonai erők körülbelül 8 ezer férfit és fiút lemészároltak. A II. világháború óta ez volt az Európában elkövetett legbarbárabb tett.

Rob Zomer azt mondja: a 600, csupán könnyűfegyverzettel ellátott holland békefenntartó semmiről sem tudott. Ő maga is csak a holland sajtóból értesült a borzalmakról, amikor nem sokkal később leszerelt és hazatért.

Azóta sem tudott szabadulni a kínzó gondolatoktól, hogy ott voltak a közelben és semmit sem tettek. A hivatalos holland vizsgálat egyébként 2002-ben azt állapította meg, hogy a békefenntartókat "lehetetlen küldetésre" küldték, amiért a világszervezetet terheli a felelősség, de a holland katonákat vagy parancsnokaikat nem.

A 40 éves férfi azonban úgy döntött, hogy megpróbál a békében segíteni Boszniának, ha már a délszláv háború idején nem tudott. Vett három hektár földet Srebrenica mellett egy dombon, ahová a házát és egy fogadót kezdett el építeni. Reméli, hogy az idegenforgalmat fel tudja lendíteni a környéken és munkalehetőségeket is teremt.

Zomer egyelőre egy sátorban lakik a földjén. Felesége és két lánya majd akkor jönnek utána, amikor a ház már elkészült. A holland férfi azt mondja: most, hogy a dombtetőről minden nap látja azt a temetőt, ahová a srebrenicai áldozatok egy részét eltemették, kissé megkönnyebbült.

Rovatok