Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják a szekereket és a teheneket Sepsiszentgyörgyről

2009. június 12., péntek 13:25

Megelégelte a sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy lovak legelésznek, tehenek vonulnak a városában, ahol sok a szekér is. Betiltaná mindet.

Kitiltják a szekereket, lovakat és a teheneket a székelyföldi Sepsiszentgyörgyről, jelentette a bukaresti Új Magyar Szó. A rendelet betartását a városi rendőrség az újonnan beüzemelt térfigyelő kamerákkal is figyelni fogja.

Antal Árpád polgármester határozattervezete szerint a szekerek csak meghatározott útvonalon, és ott is csak reggel 6 és este nyolc óra között közlekedhetnének. Antal szerint a "rendes" gazdák reggeltől estig dolgoznak, aki éjszaka közlekedik, azt "más szándék vezérli".

A szekereket kitiltják a városközpontból és a forgalmas utakról, de szimbolikus összegért időszakos engedélyt szerezhetnek más útszakaszokra. Akit szabálytalanságon érnek, annak elkobozzák a szekerét, és olyan nagy visszavásárlási díjat szabnak, amelyért már nem éri meg visszaszerezni azt.

A polgármester drasztikus lépéseket tervez a tehén- és lótartó gazdákkal szemben is. Mint mondta, sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a város egyik negyedében kijelölt legelő kerítésén kívül is legeltetik lovaikat a gazdák, ezért az elkobzott lovak visszavásárlási díját is jelentősen felemelik, hogy ne érje meg visszavenni az állatokat.

Az új tervekkel kapcsolatban a Krónika című kolozsvári napilap még arról számolt be, hogy a polgármester a teheneket is távol tartaná a várostól. Szerinte elfogadhatatlan, hogy több száz tehén naponta kétszer végigvonul a város utcáin, és összepiszkítja azokat. A gazdák vagy tavasztól őszig a legelőn tartják az állataikat, vagy az istállóban, jelentette ki Antal.

Rovatok