Index Vakbarát Hírportál

Varsó beéri a kiherélt rakétákkal

2009. június 12., péntek 16:52

Lengyelország nem fúrja meg a tervezett amerikai rakétapajzsot, csak azért, mert egy másik megállapodással ellentétben Washington egyelőre csak robbanófej nélküli Patriot-rakétákat küld a lengyel légvédelemnek. A rakétavédelmi-rendszer sorsáról még nem döntött az új amerikai kormányzat, eredetileg tíz elfogórakétát telepítenének Lengyelországba, nagy teljesítményű radart pedig Csehországba.

Varsó akkor is hozzájárul a tervezett amerikai rakétapajzs egyes elemeinek lengyelországi telepítéséhez, ha Washington csak robbanófejek nélküli Patriot-rakétákat küld Lengyelországba az ország nemzeti légvédelmének megerősítésére, mondta pénteken Pawel Gras kormányszóvivő. A szóvivő ugyanakkor az RMF rádiónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy az eredeti egyezségben hadra fogható Patriot-üteg szállításáról volt szó.

Bogdan Klich védelmi miniszter és amerikai kollégája Robert Gates az előző napon tárgyalt a Patriot-rakéták lengyelországi telepítéséről a NATO székhelyén, Brüsszelben. Lengyel sajtóértesülések szerint Gates azt mondta Klichnek, hogy rotációs alapon telepítenek amerikai Patriot-ütegeket Lengyelországba amerikai kezelő személyzettel, csupán kiképzési és gyakorlási célokra, és ehhez nem szükséges ellátni őket robbanófejekkel.

Klich pénteken hangsúlyozta, hogy Lengyelország a tavaly kötött megállapodások pontos végrehajtását várja az Egyesült Államoktól. "Varsó olyan teljes felszereltségű Patriot-üteg lengyelországi telepítésére számít, amely integrálható a lengyel légvédelem műveleti rendszerébe... Azt várjuk az amerikai féltől, hogy teljesen hadra fogható üteget helyezzen el területünkön" - mondta.

A 2008 augusztusában döntöttek amerikai Patriot-rakéták Lengyelországba szállításáról, ugyanakkor, amikor aláírták a megállapodást az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek lengyelországi elhelyezéséről.

Az Egyesült Államok még nem döntött a rakétapajzs-projekt jövőjéről. A George Bush vezette előző amerikai kormány idején kidolgozott terv jegyében az Egyesült Államok 2012-ig tíz nagy hatótávolságú elfogórakétát telepítene Lengyelországba és egy nagy teljesítményű radart Csehországba. Oroszország élesen ellenzi a terv megvalósítását.

Rovatok