Index Vakbarát Hírportál

Választási győzelemre tör a német baloldal

2009. június 14., vasárnap 13:45

Frank-Walter Steinmeier, az SPD kancellárjelöltje a vasárnapi pártkongresszuson keményen támadta pártja koalíciós partnerét, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokat.

Vasárnapi rendkívüli kongresszust tartottak a német szociáldemokraták. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a konzervatív CDU/CSU-val jelenleg nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje beszédében azt hangoztatta, hogy pártja győzelemre tör a közelgő választásokon, és meg kívánja akadályozni egy konzervatív-liberális koalíció hatalomra kerülését.

Steinmeier az állampolgárok alapvető érdekeinek figyelmen kívül hagyásával vádolta az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokat, hozzátéve, hogy a gazdasági válság kezelése terén határozatlan és bizonytalan politikát folytatnak. Az SPD a munkahelyek védelmét, a szociális igazságosságot és a szolidaritást állítja kampányának középpontjába, jelentette ki a szociáldemokrata kancellárjelölt.

Több mint egyórás beszédében Steinmeier igyekezett világos választóvonalat húzni az országot közösen kormányzó konzervatívok és a szociáldemokraták között. A konzervatívokat az adófizetők pénzének elherdálásával, a csődbe jutott bankok felelőtlen támogatásával vádolta, miközben azt hangoztatta, hogy pártja az elmúlt időszakban mindenekelőtt a munkahelyek védelméért szállt síkra. Ezzel indokolta az SPD határozott kiállását az Opel megmentése mellett, s bírálta az uniópártokat amiatt, hogy nem akadályozták meg a Karstadt áruházlánc anyavállalatának, az Arcandor kereskedelmi és idegenforgalmi vállalatnak a csődjét.

"Az SPD a munkát, nem pedig a munkanélküliséget kívánja finanszírozni" - fogalmazott a szociáldemokrata kancellárjelölt, aki a piac korlátlan uralma helyett a szociális igazságosság fokozottabb érvényesülését sürgette. "Az állam nem a legjobb vállalkozó" - ismerte el Steinmeier, ugyanakkor a munkahelyek védelme érdekében körültekintő állami beavatkozást sürgetett.

A szociáldemokrata párt kancellárjelöltje állást foglalt az alacsony keresetűek és a nagycsaládosok fokozottabb megsegítése mellett. Pártja célkitűzései között említette a tandíj megszüntetését "az óvodától az egyetemig". Hangsúlyozta, hogy az SPD a megújítható energiaforrások fokozottabb hasznosítását pártolja, és a konzervatívokkal ellentétben kitart az atomerőművekről, illetve az atomenergiáról történő lemondás mellett.

Steinmeier utalt arra, hogy a nagyobb szociális hangsúlyok nem jelentenek eltávolodást a reformpolitikától és azt bevezető, a korábbi kancellár, Gerhard Schröder nevével fémjelzett, a szociális kiadásokat megnyirbáló Agenda 2010 programtól. Schröder jelenlétében rámutatott, hogy ez a program tette lehetővé Németország talpra állását és azt, hogy ma megerősödve vehesse fel a harcot a válság ellen.

A több mint 500 küldött a kongresszuson jóváhagyja a párt választási programját.

Rovatok