Index Vakbarát Hírportál

Kamerát raknának a rendőrök fegyvereire

2009. június 18., csütörtök 21:01

A rendőri visszaélések megakadályozásáért kamerával szerelné fel a washingtoni kapitányságok dolgozóinak fegyvereit az amerikai főváros több tanácsosa. A tervezetet korábban már többször is elkaszálták a rendőrök tiltakozása miatt, szerintük ugyanis a kamerák még túl bumfordiak és nehezek egy ilyen kezdeményezéshez.

Kamerát szereltetnének az amerikai főváros törvényhozói a rendőrök lőfegyvereire, miután újabb halálos áldozatot követelt egy rendőri akció, írta a csütörtöki The Washington Times. Harry Thomas, Washington D.C. városi tanácsának a tagja újra benyújtotta egy korábbi javaslatát arról, hogy szereljék fel a rendőrök és különleges erők tagjainak fegyvereit video- és hangrögzítő berendezéssel.

Washingtoni rendőrök legutóbb, június 8-án egy 25 éves trinidadi férfit lőttek le a főváros északkeleti negyedében, vitatható körülmények között.

A fegyverekre szerelendő kamera és hangrögzítő készülék feketedobozként szolgálna, hogy eloszlassa a fegyverhasználattal kapcsolatos félreértéseket.

A rendőrök szerint problémás

A korábbi kezdeményezés a közbiztonsági tanácsban a rendőrség ellenállása miatt bukott meg. A rendfenntartó testületek szerint a kamerák túl bumfordiak, és egyébként sem tudják rögzíteni a rendőri akció igazolásához a fontos pillanatok történéseit, mivel csak a fegyverek előhúzásakor lépnek működésbe.

Kristopher Baumann, a fővárosi rendőrszakszervezet elnöke szerint a kamerák drágák, és nem járnak előnnyel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy át kellene képezni a rendőrtiszteket az új, megváltozott súlyeloszlású fegyverek használatára.

Már kipróbálták

Az Egyesült Államokban minden ezer letartóztatásra átlagosan két rendőri fegyverhasználat esik. A halált okozni képes eszköz alkalmazásával a szövetségi államokban a rendőröknek eltérő szempontok szerint kell elszámolni, a legszigorúbb szabályozás éppen Washingtonban van érvényben.

Eddig egyedül a New York állambeli Orange megyében próbálták ki a kamerás fegyvereket. A négyhónapos teszt után a seriff hivatala túl kényelmetlennek ítélte azokat. Dennis Barry rendőrkapitány szerint bár a technika megfelelő, még csak első generációs felszerelésről van szó, és a hatékony mindennapi használathoz kisebb méretű berendezésekre volna szükség.

Harry Thomas washingtoni képviselő közölte: újra és újra be fogja nyújtani kezdeményezését, amíg nem lesz ésszerű technika a kérdés megoldására.

Rovatok