Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosak a botrányos brit költségtérítési számlák

2009. június 18., csütörtök 18:42

Csütörtökön közzé tették a brit képviselők elmúlt hetekben botrányt kiváltó költségtérítési számláit, amelyeken azonban a fontosabb részleteket feketével kitakarták. A lényeg már így is megjelent korábban a Telegraphban, eddig húsz képviselő bukott bele az ügybe.

Hivatalosan is nyilvánosságra hozták csütörtökön a brit képviselők nagy botrányt kavart költségtérítési számláit tartalmazó dokumentumokat, amelyből egy brit lap már közölte a legsúlyosabb eseteket.

A számlák nyilvánosságra hozataláért küzdő aktivisták azonban tiltakoztak, amiért sok részletet kifeketítettek a most először teljes egészében nyilvánosságra hozott iratokból. A költségtérítési botrány miatt több képviselő és kormánytag is kénytelen volt lemondani, legutóbb szerda este Kitty Ussher pénzügyi államtitkár, aki a házeladása utáni 17ezer fontos adóbefizetést kerülte ki.

A Daily Telegraph cikkei szerint a brit képviselők költségtérítést igényeltek ételre, italra, luxustévére, teniszpálya, sőt még várárok felújítására is. A legtöbbet használt módszer szerint a politikusok képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után kértek elszámolást. Mivel azonban a hivatalosan nyilvánosságra hozott iratokból kitakarták a képviselők lakáscímeit, azokból nem lehet megtudni, hogy ez utóbbi módszert kik alkalmazták.

Az eset miatt az elmúlt hetekben nagyjából húsz brit képviselő és több kormánytag is kénytelen volt lemondani posztjáról.

Rovatok