Index Vakbarát Hírportál

Törölnék a Hamászt a terrorcsoportok közül

2009. június 19., péntek 16:46 | aznap frissítve

Jimmy Carter korábbi amerikai elnök a The Washington Times szerint arról próbálja meggyőzni Barack Obamát, hogy vegyék ki a Hamászt a terrorszervezetek listájáról, mert a palesztin csoport közvetlen bevonása nélkül nem képzelhető el az izraeli-palesztin béke.

Jimmy Carter a The Washington Times értesülése szerint meg akarja győzni Barack Obama elnököt, hogy vegye le a Hamász palesztin csoportot a terrorszervezetek amerikai listájáról. A jobboldali lap szerint a korábbi amerikai elnök azzal érvel, hogy a Hamász vezetői békére és az Izraellel való együttélésre törekednek.

Az üggyel pénteki számában külön szerkesztőségi cikkben foglalkozó újság megdöbbenésének adott Carter szándéka miatt. "Melyik részét nem érti Carter úr a terrorista szónak?" - kérdezte az újság, amely emlékeztetett arra, hogy a radikális szervezet elkötelezte magát a zsidó állam teljes megsemmisítése mellett.

Carter - aki a héten a Közel-Keleten egyeztetett, többek között Szíriában találkozott Háled Mesaallal, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetőjével - azt állítja, hogy a Hamász közvetlen bevonása nélkül nem képzelhető el az izraeli-palesztin béke. A lap szerint viszont a béke elérése éppen akkor válna lehetetlenné, ha a Hamászt bármilyen módon bevonnák a rendezésbe.

A palesztin mozgalmat Bill Clinton vetette föl a terrorista szervezetek közé 1995-ben, amikor az öngyilkos pokolgépes merényleteket hajtott végre Izrael ellen. A támadásokban több amerikai is meghalt vagy megsebesült. A Hamász azóta is rendszeresen hajt végre robbantásos merényleteket, emberrablásokat, gyilkosságokat és más vitathatatlanul terrorista cselekményeket - írta a lap.

A The Washington Times leszögezte: a Hamász joggal szerepel a terrorszervezetek listáján; erőszakos szélsőséges csoport volt, és az is maradt. Mint ilyen, része az Irán által szponzorált terrorista hálózatnak, a becslések szerint évente 20-30 millió dollár támogatást kap Teherántól.

Rovatok