Index Vakbarát Hírportál

Magyar gumihulladék izzik Romániában

2009. június 24., szerda 10:31

Kétes körülmények között exportálunk gumiport és más gumiszármazékot Romániába. A félig-meddig legális hulladékbizniszre a Mezőtelkiben januárban kigyulladt gumifeldolgozó-telep lángjai vetettek fényt.

Háromezer tonna gumihulladék kapott lángra januárban a Nagyvárad közelében lévő hulladékfeldolgozó cég, a Pyroinvest Rt. telephelyén. A mezőtelki tüzet nem sikerült teljes mértékben eloltani, ezért a lángoló gumimasszát gödrökbe tolták és földet hánytak rá. A gumi február óta ismét izzik a föld alatt, a hulladék útja Magyarországról Romániába meglehetősen tisztázatlan körülmények között vezet - írja a szerdai Népszabadság az Erdélyi Riport című hetilap cikkére hivatkozva.

Az Erdélyi Riport szerint Mezőtelkibe hasonló kétes hulladékimport irányul, mint amilyen Németországból érkezett több magyarországi megyébe is, csak ezúttal Magyarország a feladó. A javarészt magyar falu lakói több hivatalos szervnél is tiltakoztak már a ráhordott földréteg alatt izzó gumihulladék miatt, 305-en írták alá azt a petíciót, amivel több romániai minisztériumnál is tiltakoztak az üzem ellen - eddig mindhiába.

A Transindex keddi híre szerint a hétvégén falugyűlés is volt a tarthatatlan helyzet miatt. A román környezetvédelmi hatóság megállapította ugyan, hogy a lég- valamint a vízszennyezés a megengedett maximális értékeken belül van, de a használt gumiabroncsból pirolízissel - azaz hőbontással - folyékony üzemanyagot előállító cég máig nem tett eleget a tűzeset miatt teljesítendő kötelező hatósági előírásoknak.

A Népszabadság, illetve az Erdélyi Riport szerint más gond is van a részben magyar tulajdonú Pyroinvesttel: a telep egy része tele van olyan egytonnás, gumiport tartalmazó zsákokkal, amelyek részben Magyarországról származnak. A már másutt feldolgozott hulladék állítólag magyar kamionokon érkezik, feltehetőleg Kelet-Magyarországról. A dolog elvileg legális, mivel a nagy kéntartalmú gumipor nem számít veszélyes hulladéknak, ha felhasználásra érkezik, azaz ha alapanyagként újra hasznosul valamilyen új termékben, például rugalmas térburkoló lapban. A hazánkból Romániába irányuló szállítmányok azonban nagy valószínűséggel nem kerülnek be az újrahasznosítási láncba, írja a Népszabadság.

Kocsis Kenéz, az Öko-Gum Kht. ügyvezetője szerint a hatóságok nem sokat tehetnek, hiszen a gumipor legálisan utaztatható az EU-ban. Azonban alapos a gyanú arra, hogy a gumibiznisz szereplői az EU-s környezetvédelmi támogatások megszerzése érdekében több hulladék begyűjtését és feldolgozását dokumentálják, mint amennyi keletkezik, és előfordult már olyan is, hogy ügyes papírmunkával három országban is felvették az ugyanarra a szállítmányra vonatkozó támogatást.

Rovatok