Index Vakbarát Hírportál

Tóásó ügyvédje az EU-hoz fordul

2009. június 24., szerda 16:34

A bolíviai elnök elleni összeesküvés vádjával fogvatartott magyar férfi ügyvédje arra panaszkodik, hogy a hatóságok nehezítik a munkáját.

Az Európai Unióhoz fordul a Bolíviában terrorista összeesküvés vádjával vizsgálati fogságban tartott Tóásó Előd magyar állampolgár ügyvédje, közölte a bolíviai sajtó.

Rigoberto Paredes ügyvéd az El Deber című lapnak elmondta, hogy az iratok összeállításán dolgozik, és már felvette a kapcsolatot az unió bolíviai képviselőjével. Az ügyvéd ahhoz szeretne segítséget kapni, hogy semmisítsék meg az eljárást a nyomozás során az ügyészek és bírók által elkövetett tucatnyi formai hiba miatt.

Paredes szerint a terrorizmus és fegyveres felkelés vádjával indított vizsgálat lefolytatása ésszerűtlen és önkényes. Egy legfelsőbb bírósági döntésre vár, hogy megindítsa a feljelentési eljárást az ügyfele emberi jogainak megsértése miatt. A La Estrella című lapban panaszkodott arra is, hogy a börtönhatóságok akadályokat gördítenek elé az ügyfelével való találkozásban és beszélgetésben.

Tóásó Elődöt április 16-án fogták el a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadiccsal együtt. A fegyveres akcióban agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát Rózsa-Flores Eduardót, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert. Mindannyiukat azzal vádolják, hogy merényletre készültek a bolíviai elnök ellen, és fegyveres csoportok szervezésével szolgálták volna az ország kettészakítására törekvő erőket.

Rovatok