Index Vakbarát Hírportál

Félredugott Dél-Karolina kormányzója

2009. június 25., csütörtök 09:40 | aznap frissítve

Újabb vezető amerikai politikusról derült ki, hogy megcsalta feleségét. Mark Sanford sajtótájékoztatón jelentette be, hogy házasságon kívüli kapcsolata van. Sanford bocsánatot kért feleségétől, fiaitól, barátaitól és munkatársaitól.

Mark Sanford, Dél-Karolina állam kormányzója nemrég érkezett vissza Argentinából, majd napokra eltűnt, senki nem tudta, hol van. Kabinetjének egyik tagja azt mondta a sajtónak, az Appalache-hegységben túrázik az Egyesült Államok keleti felében, ami hazugság volt. Titokban ugyanis argentin szeretőjével töltötte az utóbbi napokat Buenos Airesben, maga mögött hagyva családját apák napjára.

Sanford sajtótájékoztatón jelentette be, hogy házasságon kívüli kapcsolata van. A politikus elcsukló hangon kért bocsánatot feleségétől, fiaitól, barátaitól és munkatársaitól.

Az amerikai sajtó szerdai vezető híre az iráni biztonsági erők tüntetőkkel szembeni brutális fellépése mellett Sanford hűtlensége volt. A CNN adását megszakítva élőben közvetítette a kormányzó töredelmes vallomását, az ország vezető lapjai gyorshírben számoltak be az ügyről olvasóiknak, szakértők pedig a televíziókban arról nyilatkoztak, hol van a magánélet határa egy politikus esetében.

A liberális hangvételű CNN és a konzervatív Fox News hírcsatorna egyaránt sokkolónak nevezte a kormányzó vallomását. A 49 éves politikus elmondta, hogy házasságon kívüli kapcsolata egy évvel ezelőtt kezdődött, de barátnőjét már nyolc éve ismeri. Családja körülbelül öt hónapja tud viszonyáról. Felesége, Jenny - aki különél férjétől - közölte, hogy sajnálja férje félrelépését, de teljesen megbocsát neki, és visszavárja.

Mark Sanford annak idején Bill Clinton demokrata párti elnököt hitvány gazfickónak nevezte a Monica Lewinsky-affér miatt, és lemondásra szólította fel.

Sanford nem mondott le kormányzói posztról, ahol újraválasztása után második ciklusát tölti. Visszaadta viszont a Republikánus Kormányzók Szövetségének elnöki tisztét, és egybehangzó vélemények szerint búcsút mondhat annak, hogy esetleg ő legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje 2012-ben. Ugyanis őt is az esélyesek között emlegették.

Sanford az utóbbi hónapokban azzal tett szert ismertségre, hogy erőteljesen ellenezte a demokrata párti Barack Obama elnök gazdaságösztönző csomagját, és visszautasította az abból Dél-Karolinára jutó 700 millió dollárt, mondván, hogy az aláaknázná az állam költségvetési stabilitását.

Múlt héten egy másik vezető republikánus politikus, a szintén a lehetséges elnökjelöltként emlegetett John Ensign szenátor tett nyilvános vallomást házasságon kívüli kapcsolatáról.

Rovatok