Index Vakbarát Hírportál

Francia diplomatát vertek izraeli rendőrök

2009. június 25., csütörtök 19:26

A francia külügyminisztérium állítása szerint több diplomatájukat is megverték Jeruzsálemben az izraeli rendőrök. A francia sajtó szerint rendszeresen érik atrocitások állampolgáraikat Izraelben, ezért szankciókat követelnek a rendőrök ellen.

A francia konzulátus egyik alkalmazottját diplomata rendszámú gépkocsijában bántalmazta egy izraeli rendőr Jeruzsálemben, erősítette meg csütörtökön a francia külügyminisztérium a Libération című napilap értesülését. A francia külügyi tárca levélben tiltakozott a "súlyos és elfogadhatatlan incidens" ellen az izraeli külügyminisztériumnál.

A párizsi újság és a France Info hírrádió szerint nem elszigetelt esetről van szó, hanem a francia diplomatákat és állampolgárokat rendszeresen zaklatja az izraeli rendőrség és hadsereg.

Romain Nadal külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a tiltakozó levél mellé, - amelyben Párizs az ügy pontos kivizsgálását kéri - orvosi látleletet is csatolt a minisztérium. "Ha a vizsgálat igazolja az információkat, szankciókat fogunk követelni a rendőr ellen" - mondta a szóvivő.

A Libération úgy értesült, hogy hétfőn a nabluszi (Ciszjordánia) francia kulturális intézet igazgatónőjét Jeruzsálem közelében izraeli katonák kiszállították a gépkocsijából, földre kényszerítették, és megütötték. A lap és a hírrádió is azt állítja, hogy az egyik rendőr angolul halálosan megfenyegette a diplomatát. "Azt tanácsolták neki", ne tegyen feljelentést, mert az "megzavarná" Benjámin Netanjahu párizsi látogatását. Az izraeli kormányfőt szerdán fogadta Nicolas Sarkozy francia államfő. Kedden a nyugat-jeruzsálemi francia kulturális intézet igazgatóját állították meg és sértegették izraeli rendőrök diplomata rendszámú kocsijában, írja a lap.

A Libération szerint egy ideje a francia diplomatákat rendszeresen zaklatja az izraeli rendőrség és hadsereg: 2008 júniusában a helyettes konzult az izraeli biztonsági erők egy gázai átkelőhelyen 17 órán át étlen-szomjan fogva tartották. A januári gázai konfliktus idején pedig a francia konzulátus gázai képviselőjének lakását dúlták fel izraeli katonák, a diplomata és családja távollétében ékszereket és pénzt loptak el a lakásból, összetörték a számítógépet, és ürülékkel szennyezték be a francia zászlót.

A France Infóban egy, a gázai övezetben dolgozó francia állampolgár arról számolt be, hogy az izraeli biztonsági erők egy ellenőrző ponton meztelenre vetkőztették, és két órán át fogva tartották egy olyan helyiségben, amelyet robbanószerkezet szállításával gyanúsítható palesztinoknak tartanak fenn.

Rovatok