Index Vakbarát Hírportál

Merényletre készülnek Horvátországban

2009. június 29., hétfő 11:10 | aznap frissítve

Állítólag két bosnyák férfi távirányítású bombát akar robbantani Zadarban, a kedvelt turistacélpontban.

Horvát lapinformáció szerint bosnyák terroristák akarnak robbantásos merényletet elkövetni az országban. A Zadarski List című lap úgy tudja: az elsődleges célpont Zadar (Zára), ám a lap elképzelhetőnek tartja, hogyha ez nem sikerül a merénylőknek, akkor Zágrábban vagy Dubrovnikban robbantanak.

A merénylet miatt az elmúlt napokban fokozták a határállomásokon az ellenőrzést a horvát hatóságok. A lap szerint a hatóságok pontosan tudják ki az a két bosnyák állampolgár, aki a merényletre készül, a Zadarski List cikke a rendőrség által már jól ismert 36 éves Emir P.-t és a 26 éves Aleksandar N.-t nevezi meg.

Az írás szerint a bombát távirányítással aktiválnák. Hogy ki a megbízó és pontosan miért vagy ki ellen követnék el a merényletet, azt a lap szerint "egyelőre nem lehet biztosan megállapítani." A feltételezések közt alvilági leszámolás is szerepel, mint lehetséges ok, a következmények közt pedig a horvátországi turizmus visszaesése lehet a legsúlyosabb. Zadar Horvátország egyik kedvelt turistacélpontja, nyaranta rengeteg külföldi érkezik a városba, hogy a helyi nevezetességeket megcsodálja.

A rendőrség az újság információt sem megerősíteni sem cáfolni nem akarta, a hivatalos horvát hírügynökség, a Hina sem adott még hírt az állítólagos merénylettervről, több horvát lap azonban átvette a Zadarski List értesülését.

Zadarban egyébként 2006-ban már elfogtak két férfit, akik autóba rejtett pokolgépet akartak felrobbantani. A rendőrség azonban időben elfogta Nikola Veint és Tibor Fürt. A helyi jelentések szerint mindketten horvát állampolgárok voltak.

A két férfit idén végül fölmentették a vádak alól, mert nem volt elegendő bizonyíték elítélésükhöz, illetve a szakértők szerint a bomba sem volt működőképes. A hatóság továbbra sem tudja, hogy három éve kit akartak fölrobbantani.

Rovatok