Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a maratoni választás

2009. június 30., kedd 22:23 | tizennégy éve frissítve

Nyolc hónap után beiktathatják hivatalába Minnesota állam demokrata szenátorát, mivel az állam legfelsőbb bírósága elutasította a nagyon szoros november 4-i választás eredményét vitató republikánus jelölt kifogását. A republikánus jelölt elfogadta a döntést, és nem próbálta meg szövetségi szintre vinni az ügyet.

A minnesotai legfelsőbb bíróság kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy a demokrata Al Franken nyerte a még az elnökválasztással együtt 2008 november 4-én megtartott szenátorválasztást az államban, írja az AP. A döntésnek köszönhetően a Saturday Night Live korábbi humoristája nyolc hónap után hivatalosan is elfoglalhatja helyét a washingtoni szenátusban.

Franken megválasztása egyben azt is jelenti, hogy a demokratáknak kényelmesen meglesz a republikánusok obstrukciójának megakadályozásához szükséges többségük a Kongresszus felsőházában.

A legfelsőbb bíróság elutasította a republikánus Norm Coleman beadványát, aki már sokadszorra kérdőjelezte meg jogi úton a rendkívül szoros választás vélgeredményét. Coleman korábban nem zárta ki, hogy kedvezőtlen döntés hatására szövetségi szintre viszi a vitatott eredményt, azonban kedden bejelentette, hogy elfogadja a legfelsőbb bíróság állásfoglalását.

Franken megválasztásához Tim Pawlenty, az állam republikánus kormányzójának aláírására is szükség van, de ő már korábban azt mondta, hogy nem áll a demokrata jelölt megválasztásának útjába, ha a legfelsőbb bíróság őt hozza ki győztesként. Franken legkorábban a következő héten foglalhatja el szenátori helyét.

A választás estéjén a 2,9 millió leadott szavazatból még Coleman vezetett 206-tal, azonban a szorosan alakuló verseny miatt elrendelt újraszámolások miatt folyamatosan változott a győztes személye, egyszer Coleman, máskor Franken tűnt nyerőnek. Végül a korábbi humorista a sorozatos újraszámolások végeztével januárban 225 szavazatos előnnyel győztesnek nyilvánította magát, azonban a republikánus jelölt jogi úton támadta meg a demokrata győzelmet jelentő végeredményt.

Rovatok