Index Vakbarát Hírportál

Japán szerint provokáció az észak-koreai rakétakísérlet

2009. július 4., szombat 19:36

Oroszország és Kína nyugalomra szólította fel Észak-Koreát, az Egyesült Államok pedig azt sürgette a kommunista államtól, hogy ne súlyosbítsa a feszültséget. A moszkvai és pekingi vezetés egyúttal felszólította Észak-Koreát, hogy térjenek vissza az atomprogramjukról kezdett nemzetközi tárgyalásokhoz. Dél-Korea és Japán pedig provokációnak minősítette, hogy a kommunista állam szombaton újabb nagy hatótávolságú kísérleti rakétákat lőtt ki.

Az észak-koreai propaganda szerint összesen hét kísérleti rakétát lőttek ki július 4-én, az Egyesült Államok nemzeti ünnepén. A BBC információi szerint a rakéták Scud típusú lövedékek voltak, amelyek hatótávolsága eléri az 500 kilométert. A kísérleti rakétákat a Japán-tenger felé irányozták. Észak-Korea csütörtökön két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki, szintén a Japán-tenger felé.

Nagy hatótávolságuk miatt a szombaton tesztelt rakéták nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek a csütörtökön kilőtt rakétáknál - jelentette ki egy nevének elhallgatását kérő dél-koreai tisztségviselő. Mint mondta, a korábbi rakétatesztek egy hadgyakorlat részei voltak, a mostaniakat viszont politikai célok vezérelték, és nem véletlen, hogy az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepének számító függetlenség napján hajtották végre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa június 12-én szigorította meg az Észak-Korea ellen érvényben lévő büntetőintézkedéseket. A szankciókat a sztálinista rezsim kísérleti, földalatti atomrobbantásai és rakétatesztjei miatt hozták. A BT felszólította a kommunista államot, hogy állítsa le mindenfajta rakétakísérleteit, és tegye lehetővé a nemzetközi ellenőrzéseket az atomsorompó-egyezményhez való csatlakozással.

Egy védelmi elemző az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Scud-rakéták kilövésével Phenjan egyértelműen jelezte, képes katonai erővel visszavágni a vele szemben hozott szankciók ellen. Ezek lehetőséget adnak az Észak-Koreába tartó, vagy onnan indult, és a gyanú szerint fegyvereket szállító hajók átvizsgálására. Phenjan közölte, hogy háborús oknak fogja tekinteni, ha feltartóztatják bármelyik hajóját.

Az újabb rakétakísérleteket a szomszédos Dél-Korea és Japán provokációnak minősítette. Kína, Oroszország és az Egyesült Államok pedig nyugalomra intette a sztálinista diktatúrát, felszólítva annak vezetését, hogy térjenek vissza a nukleáris programjuk miatt kezdett nemzetközi tárgyalásokhoz.

Amióta Észak-Korea kivonult a hatoldalú diplomáciai egyeztetésekről, a kommunista rezsim és a világ többi része közt rendkívül megnőtt a feszültség. A lépést még a sztálinista diktatúra egyetlen támogatója, Kína is ellenezte. Elemzők szerint lehetséges, hogy Phenjan ellenállását belpolitikai indokok okozhatják, konkrétan a vezér, Kim Dzsongil egészségi állapota körüli találgatások. A "Kedves Vezér" ugyanis tavaly állítólag agyvérzést kapott, és a híradások szerint legifjabb fiát jelölte ki utódjának. A közelmúltban, májusban végrehajtott újabb nukleáris robbantásával, valamint az utóbbi napok rakétakísérleteivel vélhetően a vezér erőt mutatva akar belpolitikai támogatást szerezni a terveinek megvalósításához.

Rovatok