Index Vakbarát Hírportál

Sok egykori Stasi-tag dolgozik a rendőrségnél

2009. július 8., szerda 11:06

A Die Welt című lap kutatásai szerint ezernél is több volt állambiztonsági olvadt be a keletnémet tartományok rendőrségeibe. Egyre többen átvilágítást sürgetnek.

Több mint 1000 egykori Stasi-alkalmazott dolgozik a volt NDK-hoz tartozott keleti tartományok rendőrségének kötelékében - írta szerdán a Die Welt.

A konzervatív német napilap saját maga végzett kutatásokat annak nyomán, hogy a közelmúltban napvilágot látott: Brandenburg tartomány rendőrségénél magas beosztásban vannak olyan személyek, akik az egyesülés előtt a kommunista állambiztonsági minisztérium alkalmazottai voltak. Az elmúlt hét végén arra is fény derült, hogy Merkel kancellár brandenburgi nyaralóját a többi között két volt Stasi-beosztott őrzi.

Mindezt a kancellári hivatal nem cáfolta, de nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Angela Merkelnek minderről nem volt tudomása, és az ügy a brandenburgi hatóságok hatáskörébe tartozik.

Ezernél is többen lehetnek

A Die Welt most arról számolt be, hogy a többi keletnémet tartományban is hasonló a helyzet. Az újság pontos számot nem tudott mondani, de azt állította, hogy több mint 1000, a Stasitól "örökölt" személy van alkalmazásban a helyi rendőrségeknél.

A "rendszerváltás" után Brandenburgban, Szászországban, Türingiában, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szász-Anhalt tartományban és az önálló tartománynak számító Berlinben is átvilágították a rendőrségeket, és a Stasi-alkalmazottak többségét elbocsátották. Néhány százan azonban mindenütt alkalmazásban maradtak, elsősorban olyanok, akikről úgy ítélték meg, hogy annak idején csak "laza kapcsolatban" álltak a kommunista állambiztonsággal, jelentéseket nem készítettek, és harmadik személynek károkat nem okoztak.

Átvilágítást sürgetnek

Ennek ellenére az elmúlt időszakban - újabb és újabb információk nyomán - több alkalommal felmerült az ismételt átvilágítás szükségessége. Legutóbb például az úgynevezett Kurras-ügy borzolta a kedélyeket. Kiderült ugyanis, hogy Stasi-alkalmazott volt az a nyugat-berlini rendőr, aki egy tüntetés során 1967-ben agyonlőtt egy diákot Berlin nyugati felében. A rendőr, Karl-Heinz Kurras beismerte ezt, cáfolta viszont, hogy a diák - Benno Ohnesorg - lelövésére a kommunista állambiztonságtól kapott volna megbízást.

Egyelőre nem tudni, hogy a legutóbbi botrányok milyen lépésre késztetik a hatóságokat. Értesülések szerint Schauble szövetségi belügyminiszter felszólította tartományi kollégáit arra, hogy készítsenek "hivatalos jelentést" a tényleges helyzetről.

Rovatok