Index Vakbarát Hírportál

Riadókészültségben a guineai hadsereg

2009. július 12., vasárnap 16:42

A Guineát irányító katonai junta riadókészültségbe helyezte az ország hadseregét, mivel állításuk szerint a Guineából korábban elűzött drogkereskedők fegyveresei az ország határai mentén gyülekeznek a szomszédos Bissau-Buineában, Szenegálban és Libériában.

Riadókészültségbe helyezték a guineai hadsereget, jelentették be vasárnap délután a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. A Guineát irányító katonai junta tájékoztatása szerint a készültség oka, hogy az ország határai mentén drogkereskedők által felállított fegyveres csapatok gyülekeznek.

A junta közleménye szerint az ország északi határain, Bissau-Guinea és Szenegál irányából, valamint a déli határokon, Libéria irányából is katonák vonultak fel, amelyek a guineai vezetés szerint készek a támadásra az ország ellen.

A közlemény szerint a junta tájékoztatta az érintett országokat, hogy támadás esetén "a guineai hadsereg fenntartja a behatolás jogát az érintett országok területére". Állításuk szerint a "megszállásra készülő" csapatokat olyan kábítószer-kereskedők finanszírozzák, akik a letartóztatás és számonkérés elől menekülve elhagyták Guineát.

A nyugat-afrikai országban december 23-án vette át a katonai junta az irányítást, néhány órával az államfő, Lansana Conte halála után. A hadsereg azonnal feloszlatta az ország kormányát és felfüggesztette az alkotmányt. A katonai vezetés első intézkedései közé tartoztak a kábítószer-kereskedők elleni határozott fellépések és fegyveres rajtaütések.

Rovatok