Index Vakbarát Hírportál

Clinton elengedett 6,5 milliárdot nekünk

2009. július 13., hétfő 21:14

Mentességet adott Magyarországnak az amerikai külügyminisztérium annak a hátraléknak a teljesítése alól, amelyet hazánknak a New York-i diplomáciai képviseletek ingatlanadói után kellene befizetnie - írta hétfőn a New York Post.

A lap internetes oldalán olvasható cikk szerint Magyarországnak összesen 32,5 millió dollár, átszámítva több mint 6,4 milliárd forint tartozása volt New York felé az 52. utcában működő magyar konzulátus adóhátraléka miatt.

Az amerikai város polgármestere inkorrektnek nevezte a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium döntését.Az amerikai lap szerint a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium három hete több külföldi ország New York-i diplomáciai érdekeltségeit részesítette adómentességben. Az érintett államok közt van Magyarországon kívül India és Mongólia is.

A New York Post szerint az adómentességről szóló döntést még június 23-án hozták. A lap szerint egy héttel a határozat előtt a magyar kormány levelet írt New York városának. Az írásban állítólag az állt, hogy a magyar kormány készen áll arra, hogy befizesse felgyülemlett adótartozását - amely állítólag 32,5 millió dollárra, átszámítva több mint 6,4 milliárd forintra rúg. Magyarországon kívül egyébként Mongólia és India állítólag együttesen 46 millió dolláros adótartozást halmozott fel.

A New York Post információi szerint a magyar kormány az ENSZ New York-i bizottságának címezte a levelét, és az írás végén állítólag az állt, hogy az adóhátralékról írt fizetési csekket már alá is írták. Az amerikai lap szerint a levélben a magyar kormány egyúttal azt is vállalta, hogy július elsejéig befizeti az idei évre szóló ingatlanadóját is. De az amerikai külügyminisztérium mentességi határozata után a magyar kormány jelezte New York városának, hogy egyetlen pennyt sem hajlandó fizetni - írta a New York Post hétfői internetes kiadásában.

New York polgármestere hétfőn inkorrektnek nevezte az amerikai külügyminisztérium döntését. A lap szerint Michael Bloomberg azt mondta, hogy a külügyminiszter, Hillary Rodham Clinton 150 éves politikai irányvonalat szüntetett meg - amely arra kötelezte a külföldi államok kormányait, hogy adót fizessenek amerikai ingatlanaik után. A polgármester szerint a döntéssel az amerikai külügyminisztérium összesen 260 millió dolláros adótartozást törölt, és évi 7 millió dolláros bevételtől fosztotta meg New York városát.

Rovatok