Index Vakbarát Hírportál

Szabadon garázdálkodhatnak a katonák Kongóban

2009. július 16., csütörtök 15:00 | aznap frissítve

Járványosan terjed a katonák által elkövetett nemi erőszak Kongóban, vélekedik a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet szerint a katonai vezetők szemet hunynak az erőszak felett, a magas rangú tisztek büntetőjogi és főként parancsnoki felelősségét ritkán vizsgálják a katonai ügyészek.

A Kongói Demokratikus Köztársaság katonai vezetői szemet hunynak afelett, hogy a katonák egyre több nemi erőszakot követnek el, és a jelenség járványszerűen terjed, olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet csütörtökön közzétett jelentésében.

Az ENSZ tavaly 7703 ilyen esetet jegyzett fel az afrikai ország keleti részében, január óta pedig megkétszereződtek vagy megháromszorozódtak a nemi erőszak esetei Észak- és Dél-Kivu tartományokban, áll A katonák erőszakot követnek el, a parancsnokok szemet hunynak című dokumentumban.

A HRW részletesen vizsgálta 250, január és május között Észak-Kivuban történt nemi erőszak körülményeit, és megállapította, hogy közülük 143-at a kongói hadsereg katonái követtek el, ami "hozzájárult a biztonsághiány és a büntetlenség jelenleg uralkodó légköréhez Kelet-Kongóban".

A jelentés készítője, Juliane Kippenberg megjegyzi azt is, hogy "a kongói kormány, az ENSZ és mások sokat tettek a nemi erőszak áldozatainak megsegítéséért , de kezdeményezéseik korlátozott erejűnek bizonyultak ahhoz, hogy véget vessenek az erőszakot lehetővé tevő engedékeny légkörnek".

"A magas rangú tisztek büntetőjogi és főként parancsnoki felelősségét ritkán vizsgálják a katonai ügyészek" - írja a Human Rights Watch. Megállapítják, hogy a katonai parancsnokok továbbra is "nagyhatalmú és érinthetetlen személyiségek, akiket így is kezelnek a politikai és katonai vezetők".

Az emberjogi szervezet javasolja egy kongói és nemzetközi bírákból és ügyészekből álló vegyes kamara létrehozását, ami segítene az országos igazságügyi rendszer gyengeségeit orvosolni. A HRW felszólítja ezenkívül az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hozzon szigorú intézkedéseket azon kormányok és fegyveres csoportok ellen, amelyek nemi erőszakot követnek el Kongóban és máshol - például rójon ki rájuk utazási tilalmat.

Rovatok