Index Vakbarát Hírportál

Külföldiek is meghaltak a jakartai merényletben

2009. július 18., szombat 09:33 | aznap frissítve

Két ausztrál, egy új-zélandi, egy szingapúri és egy indonéz áldozatot azonosítottak eddig a pénteki indonéziai robbantás áldozatai közül.

A jakartai luxusszállodák ellen pénteken végrehajtott kettős öngyilkos merénylet halálos áldozatai közül legalább négyen külföldi állampolgárok voltak.

A tárca válságközpontja eddig öt halottat azonosított a nyolc közül: ketten ausztrálok, illetve egy új-zélandi, egy szingapúri és egy indonéz.

Kelet-Jakarta rendőrfőnöke azonban közölte a Jakarta Post című lappal, hogy az igazságügyi orvos szakértők hét külföldit azonosítottak a halálos áldozatok között, és mindnyájan férfiak voltak.

Pénteken a jakartai rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a halálos áldozatok között egy külföldi - új-zélandi - állampolgár van, illetve az ötven sérült közül további 17 külföldi: 8 amerikai, illetve ausztrál, kanadai, hongkongi, indiai, olasz, holland, norvég, dél-koreai, és brit állampolgárok.

A két robbanás nagyjából egy időben történt a reggeli órákban a Marriott, majd a hozzá nagyon közel lévő Ritz-Carlton hotelben. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a helyszínekre érkezve elítélte "a kegyetlen és embertelen terrorcselekményt", amely szerinte "megingatta az ország biztonsági helyzetét". Szinte azonnal elítélte a merényletet az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ausztrália, utóbbi eltanácsolta állampolgárait attól, hogy Indonéziába utazzanak.

Noordin Top

A merényletet egyértelműen az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah (JI) egyik szakadár csoportjához köthető - jelentette ki szombaton a jakartai kormány terrorelhárítási szolgálatának vezetője.

Ansyaad Mbai az Antara indonéz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merényletek elkövetésének módja Noordin Top szakadár csoportjára jellemző.

A malajziai állampolgárságú Noordin Topot Indonézia legkeresettebb terroristájának tekintik.

Rovatok