Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják Bush titkos CIA-programját

2009. július 18., szombat 10:27

George Bush utasítására 2001-ben titkos programot indított a CIA, egy különleges alakulatot képeztek az al-Kaida vezetőinek levadászására. A titkosszolgálat azonban eltitkolta ezt a kongresszustól. A programot az új CIA-főnök, Leon Panetta állította le, ahogy tudomást szerzett róla. A hírszerzési bizottság vizsgálatot indított.

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottsága úgy döntött, hogy vizsgálatot indít a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorellenes programjával összefüggésben, amit a titkosszolgálat állítólag Dick Cheney volt amerikai alelnök utasítására titkolt a kongresszustól.

Silvestre Reyes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálattal arra akarnak fényt deríteni, hogy volt-e döntés vagy utasítás a program elhallgatásáról. Reyes azt ígérte, hogy a vizsgálat alapos és elfogulatlan lesz.

Az amerikai sajtó nemrégiben szivárogtatta ki, hogy a program létezéséről a szakszolgálat új vezetője, Leon Panetta tájékoztatta június 24-én a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságát zárt ajtók mögötti meghallgatáson. Panetta állítólag közölte, hogy a CIA Dick Cheney utasítására nem tájékoztatta a programról a kongresszust.

A programról csak keveset lehet tudni. Sajtójelentések szerint a CIA különleges kommandós csoportokat akart létrehozni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőinek levadászására, amire George Bush volt amerikai elnök adott felhatalmazást 2001-ben. Washingtoni illetékesek kezdetlegesnek jellemezték a terrorellenes programot, amely a gyakorlatban sosem működött. Dick Cheney utasítása után a CIA-igazgatók nem tájékoztatták a programról a kongresszust, úgy ítélték meg, az nem jutott el olyan stádiumba, hogy megérett volna a kongresszusi meghallgatásra.

A programot a Barack Obama amerikai elnök által kinevezett új CIA-főnök, Leon Panetta állította le, ahogy tudomást szerzett róla. Panetta beismerése után vita kezdődött arról, mekkora politikai nyomást gyakorolhatott a Bush-kormány a CIA-ra, hogy az ne adjon pontos tájékoztatást a kongresszusnak és a közvéleménynek sok kérdésben, Irak feltételezett tömegpusztító fegyvereitől kezdve az al-Kaida elfogott tagjaival szembeni vallatási módszerekig.

Rovatok