Index Vakbarát Hírportál

Videón üzen az elfogott amerikai katona

2009. július 19., vasárnap 14:11 | aznap frissítve

A felvételen egészségesnek tűnik az a fiatal amerikai, akit a múlt hónapban fogtak el a tálibok Afganisztánban, járőrözés közben.

Egy összesen huszonnyolc perces videót hoztak nyilvánosságra a tálibok arról az amerikai katonáról, akit múlt hónapban fogtak el Afganisztánban, írja a BBC. „Nagyon hiányzik a családom, és félek, hogy nem látom őket többé" – mondja a videón a férfi, akit borotvált fejjel és szürke ruhában ültettek a kamera elé. A tálibok akkor kapták el, amikor járőrözés közben eltávolodott a többiektől. Az elmúlt két-három évben ő volt az első katona Afganisztánban, akit az ellenség elfogott.

„Az amerikai közvélemény el tudja érni, hogy a hadsereget hazahívják innen. Kérem, vigyenek haza minket oda, ahová tartozunk, mert itt csak az életünket pocsékoljuk el" – mondja még a fiatal katona, miután felszólítják, hogy térjen rá a népének szóló üzenetre. A tálibok arra is odafigyeltek, hogy látsszon, adnak enni a fogolynak.

Az amerikaiak szerint a videó jogellenes

Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy a videón a múlt hónapban eltűnt katona látható. „A nemzetközi joggal ellentétes, hogy az elfogott katonát propaganda céljára használják fel – tette hozzá Jon Stock, a hadsereg kabuli szóvivője. – Mindent megteszünk, hogy épségben kiszabadítsuk." A hadsereg korábban váltságdíjat ajánlott fel annak, aki segít a katona nyomára akadni.

A férfi azután tűnt el júniusban, hogy három afgán katonával elhagyta a bázist. A Pentagon a fogságba esett katona nevét azóta sem közölte.

Rovatok