Index Vakbarát Hírportál

Sajtra biztos jut pénz, egészségbiztosításra talán

2009. július 20., hétfő 15:21

Obama elnök szereti a sajtot meg a sonkát, legalábbis az amerikai kormány több millió dollárral támogat két sajtgyárat és két sonkagyárat a gazdaságélénkítő csomagból. Hiába költöttek azonban 787 milliárd dollárt gazdaságélénkítésre, a munkanélküliség és a költségvetési hiány is nő. A kormányzat most egy hónappal el is halaszotta a költségvetési helyzetjelentést, remélve, hogy a törvényhozás még a rossz hírek előtt elfogadja a horribilis pénzeket felemésztő egészségbiztosítási reformot.

Az amerikai kormányzat minden évben július közepén teszi közzé évközi költségvetési jelentését, most azonban Barack Obama egy hónappal elhalasztaná a közvélemény és a döntéshozók tájékoztatását. Az AP értesülései szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint arra a kormányzat korábban számított. A halasztás másik oka, hogy a jelentést így már azután hoznák nyilvánosságra, hogy a törvényhozás nyári szünetre vonult - Obama reményei szerint azután, hogy elfogadták egybillió dolláros (191,5 billió forintos) egészségbiztosítási reformcsomagját.

Már a demokratáknak sem tetszik

Nem véletlenül próbál trükközni az elnök. Az egészségbiztosítási reform ügye amúgy is akadozik, a költségvetés a prognosztizáltnál ziláltabb helyzete biztossá tenné bukását. Obama egészségbiztosítási tervét ugyanis már nem csak az ellenzéki republikánusok, hanem a pártatlan szakértők és már a demokraták is bírálják. A független Kongresszusi Költségvetési Hivatal múlt heti beszámolója szerint Obama terve nemhogy csökkentené az egészségbiztosítás kiadásait, hanem "jelentősen bővítené" a szövetségi állam pénzügyi felelősségét.

A tervezet váratlanul nagy ellenállásba ütközött a szövetségi államok kormányzóinál. Több demokrata kormányzó is aggályait fejezte ki. Phil Bredesen, Tennessee kormányzója szerint a tervezet "minden fedezetlen kötelezettségvállalás anyja". Határozottan bírálta az elképzelést azért, mert az szimplán a már meglévő - és szinte kontrolálhatatlanul növekvő költségekkel működő - Medicaid kibővítése lenne csupán.

Aggályait fejezte ki Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója, Obama korábbi vetélytársa majd miniszterjelöltje is. "Kifejezetten aggasztanak a költségek, az egybillió dolláros végösszeg" - nyilatkozta a New York Timesnak.

Gyenge cáfolat

A kormányzat részéről Peter Orszagh, a kormányzati költségvetési hivatal vezetője igyekezett válaszolni a kétkedőknek. Szerinte a tervezet valójában csökkentené az államok kiadásait. Bill Ritter, Colorado demokrata kormányzója szerint viszont az eddigi, hosszúra nyúlt egyeztetések során nem lett világosabb, hogy milyen hatással is lenne a tervezet a tagállamok költségvetésére. "Aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy végigszámolták-e a költségvonzatokat és a fedezetet, mert amennyiben nem, a fennmaradó költségek az államokra hárulnak" - mondta a Timesnak.

Az aggódókat a költségvetés vártnál rosszabb helyzete még jobban elbizonytalaníthatná. Márpedig az AP jelentése szerint a helyzet sokkal rosszabb a vártnál - még ha erről hivatalosan nem is számolt be a kormányzat. Obamáék januárban még azzal érveltek a 787 milliárd dolláros gazdaságélénkitő csomag mellett, hogy anélkül 9 százalékos lehetne a munkanélküliség, amit a támogatások egy százalékponttal lefarghatnak. Ehhez képest a munkanélküliség most 9.5 százalék, és még mindig növekszik. Nem indult be a gazdasági növekedés sem, az elemzők mindegyike jóval pesszimistább, mint a jövőre 3,2 százalékos GDP-bővülést prognosztizáló kormány.

Őrületes hiány

A nagyobb munkanélküliség és a kisebb növekedés együtt pedig tovább növelheti a költségvetési deficitet. Az AP szakértői előrejelzésekre alapozott számításai szerint a kormányzat által becsült 1,84 billió dollár helyett bőven 2 billió dollár felett lehet majd a költségvetés hiánya. Bush utolsó évében a hiány 455 milliárd dollár volt. Az egészségbiztosítási tervek pedig biztonyosan tovább növelnék a hiányt - hiába fogadkozott Obama, hogy javaslata biztosan nem növeli a deficitet.

A költségvetési helyzetjelentés késedelmeit a kormány az átmenetre fogja. Azt állítják, hogy Obama csak január végén kezdett munkához, februárban nem is a költségvetést, csak annak tervezetét nyújtotta be, ezért késnek. De hogy a helyzet rossz, azt két nyilatkozat is jelzi. Joe Biden alelnök a minap azt nyilatkozta "félreolvastuk, hogy milyen rossz is a gazdaság helyzete". Obama pedig elővette a klasszikus védekezést, miszerint januárban "nem volt teljeskörű" a Fehér Ház számára rendelkezésre álló információ a gazdaság helyzetéről.

Sajtra bezzeg futja

Ezek után nem csoda, hogy magát a gazdaságélénkítő csomagot is támadások érték. A Drudgereport címlapján öt tételt emelt ki az elmúlt hónapokban támogatott vállalkozások közül. Egy minnesotai cég 5,71 millió dollárt kapott sajtgyártásra, egy clevelandi vállalkozás 1,56 milliót mozzarellagyártásra. A Fehér Házban nem csak a sajtot, a sonkát is kedvelik, egy Los Angeles-i cég 1,91 millió dollárt kapott kétfontos, szeletelt sonka gyártására, egy másik Los Angeles-i cég ugyanezen termék előállítására 2,53 millió dollárt. Ehhez képest aprópénz az a 352 ezer dollár, amit a brooklyni veteránegyesület kapott az étellift felújítására.

Rovatok