Index Vakbarát Hírportál

Nincs pénz a temetésekre Los Angelesben

2009. július 22., szerda 13:48 | aznap frissítve

Los Angelesben egyre kevesebb család vállalja az elhunyt rokonok átvételét és temetését. A temetkezési cégek szerint a jelenség a gazdasági válsággal magyarázható.

Los Angeles-i megyei tisztviselők szerint egyre több halott temetését kénytelen vállalni az állam, mivel az emberek a gyengülő gazdasági helyzetre hivatkozva nem állják a temetési költségeket, írja a Los Angeles Times.

Az év első felében a megyei halottasház tavalyhoz képest 25 százalékkal több olyan hamvasztást végzett, amelynél a rokonok nem jelentkeztek a halottért. A megyei halotthamvasztó már nem vállal több halottat, így két magáncéget kértek fel a további hamvasztások elvégzésére.

Los Angelesben kétszáz dollárba kerül egy halott átvétele a halottkémi irodától, viszont a megye által végzett hamvasztásból maradt hamvakért 352 dollárt kell fizetni. David Smith halottkém szerint a családoknak egyszerűen nincs pénze erre. Ha jelentkeznek is egy halottért, egy hamvasztásra közel ezer dollárt kell áldozniuk, a temetkezési cégek pedig átlagosan 7300 dollárt kérnek egy holttest szállításáért és egy egyszerű sírba való eltemetéséért.

Smith több mint tízéves pályafutása alatt egyszer sem tapasztalta, hogy ilyen sok család nem vállalta volna a temetési költségeket.

A Los Angeles-i Hamvasztási Társaság (Cremation Society of Los Angeles) igazgatói asszisztense, Joseph Harvey úgy nyilatkozott, hogy a hamvasztások száma tizenöt százalékkal nőtt a gazdasági válság kezdete óta. Az iroda évente 400 holttest hamvasztását vállalja, átlagosan hétszáz dollárért. Szerinte a temetkezési ág igyekszik jobb ajánlatokat nyújtani az embereknek a jelenlegi gazdasági helyzetben. A vele kapcsolatban lévő koporsógyártó cégek leálltak a drágább modellek gyártásával, mivel csökkent irántuk az igény.

Rovatok