Index Vakbarát Hírportál

Obamáék F-22-eseken spórolnak

2009. július 22., szerda 13:11 | aznap frissítve

Barack Obama amerikai elnök nyomására az amerikai szenátus kedden megszavazta az újabb F-22-es vadászgépek beszerzésének leállítását. A Fehér Ház szerint semmi szükség a további vadászokra, az ellenzők viszont muinkahelyek megszűnéséről beszélnek.

Az amerikai szenátus kedden az F-22-es vadászgépek beszerzésének leállításáról döntött, írja a BBC. Az 58-40 arányban elfogadott döntés a brit televízió szerint kisebb győzelmet jelent Barack Obamának, aki személyesen is a program felfüggesztése mellett kampányolt.

"Két háborút vívunk és komoly kiadásokkal kell számolnunk, ilyenkor az F-22-es flotta bővítése megbocsáthatatlan pazarlás lenne" - mondta az amerikai elnök nem sokkal a szavazás után. "Örülök, hogy a szenátus nemet mondott az 1,75 milliárd dollárnyi kiadást jelentő újabb megrendelésre" - mondta. Ennyivel is kevesebbet fordíthatnának a külföldön harcoló amerikai katonák megsegítésére, vagy az Egyesült Államokat fenyegető lehetséges veszélyek elleni felkészülésre, tette hozzá.

Egy korábbi bizottsági döntés alapján az említett összegből hét újabb F-22-essel bővítették volna a jelenlegi állományt. A döntés ellenzői attól féltek, hogy a beszerzések leállítása munkahelyeket veszélyeztet majd, azonban Robert Gates védelmi miniszter szerint más vadászgépek, például az F-35-ös gyártása megoldást jelent a problémára.

Obama nagyon komolyan vette az ügyet, egy kedvezőtlen döntés esetére még elnöki vétót is kilátásba helyezett. "A Fehér Ház még soha nem dobta be magát annyira, mint a mostani ügy esetében" - mondta a republikánus Saxby Chambliss szenátor. Ezúttal a 2008-as republikánus elnökjelölt John McCain is kiállt Obama mellett, és a Lockheed Martin vállalat által gyártott vadászgépek visszamondását szorgalmazta.

Rovatok