Index Vakbarát Hírportál

Homokbányában találtak a halott aktivistára

2009. július 23., csütörtök 07:12 | aznap frissítve

Szerdán este hozták nyilvánosságra, hogy július 10-én megtalálták egy több hete eltűnt orosz emberi jogi aktivista holttestét. Andrej Kulagin Karéliában küzdött a fogvatartottak jogaiért, az őt alkalmazó Igazság nevű szervezet szerint a férfit meggyilkolták.

Megtalálták egy több hete eltűnt orosz emberi jogi aktivista holttestét, közölte az orosz rendőrség. "Nem kétséges, hogy Kulagint meggyilkolták" - mondta az Interfax hírügynökségnek Andrej Sztolbunov, az Igazság nevű jogvédő szervezet igazgatója. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy milyen gyilkosságra utaló nyomokat találtak.

Andrej Kulagin az Igazság karéliai regionális szervezetének vezetője volt. Élve utoljára május 14-én látták, amikor elindult otthonról, mivel valaki telefonált, hogy találkozni akar vele, mondta Sztolbunov.

Kulagin holttestét még július 10-én találták meg a karéliai főváros, Petrozavodszk egyik peremvárosában egy homokbányában, mondta az Igazság vezetője az Eho Moszkvi rádiónak. A halálhírt azonban a család kérésére a temetésig nem tették közzé.

Sztolbunov hozzátette, hogy Kulagin a fogvatartottakkal való humánus bánásmódért küzdött Karéliában, és szorosan együttműködött a büntetés-végrehajtási szervekkel. A szervezet az utóbbi időben számos fenyegetést kapott a hatóságoktól.

Andrej Kulagin halálhíre egy héttel azután vált ismertté, hogy elrabolták és megölték Natalja Esztyemirovát, a Memorial orosz emberi jogi szervezet észak-kaukázusi munkatársát.

Rovatok