Index Vakbarát Hírportál

Elítélte Vojislav Seseljt a hágai törvényszék

2009. július 24., péntek 16:55 | aznap frissítve

Tizenöt hónap börtönbüntetésre ítélte a hágai törvényszék pénteken a hat éve fogdában ülő Vojislav Seseljt. Védett tanúk kilétének felfedése miatt ítélték el, a háborús bűnök elkövetése miatt indított eredeti per továbbra is szünetel.

Védett tanúk kilétének felfedése miatt 15 hónap börtönbüntetésre ítélte pénteken a Nemzetközi Törvényszék Vojislav Seseljt, aki ellen eredetileg a boszniai háborúban elkövetett bűnök miatt indult eljárás a hágai törvényszéken.

A hatodik éve őrizetben lévő Seselj egy 2007-ben megjelent könyvében annyira pontos leírást adott az ellene indított per három védett tanújáról, hogy annak alapján könnyen azonosítani lehet őket.

A bírák szerint így az eljárási szabályokat áthágva leleplezte a védett tanúkat, ez pedig a bíróság megsértésének minősül, ami 15 hónap börtönbüntetést von maga után. A vétséget súlyosbítja, hogy a szerző a kötetben részleteket is közölt az egyik tanú vallomásából, ami ugyancsak szabálytalan, áll az ítélet indoklásában.

Az egyebek között gyilkossággal és embertelen bánásmóddal vádolt Seselj eredeti perét 2009 februárjában határozatlan időre felfüggesztették, éppen azért, mert a bírák attól tartottak, hogy a vádlott vagy környezete nyomást gyakorol a tanúkra.

A Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője - aki börtönéből is irányítani tudja pártját - 2003-ban önként feladta magát a hágai székhelyű törvényszéknek, de az ENSZ-testületet azóta is többször törvénytelennek minősítette.

Rovatok