Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan kivégeztek egy keresztényt Észak-Koreában

2009. július 24., péntek 12:20

Kivégeztek egy keresztény nőt Észak-Koreában a Biblia terjesztéséért, amely tiltott a kommunista államban. A helyi kormány szigorúan korlátozza a vallás szabad gyakorlását az országban.

Nyilvánosan kivégeztek Észak-Koreában egy keresztény nőt a múlt hónapban, amiért a kommunista államban betiltott Bibliát terjesztette, jelentették dél-koreai aktivisták pénteken, írja a New York Times.

A 33 éves Ri Hyon Okot Dél-Koreának való kémkedéssel és szakadár csoportok szervezésével is vádolták. A kínai határhoz közeli Ryongchonban végezték ki június 16-án. Ri szüleit, férjét és három gyermekét a Hoeryong városában lévő politikai börtönbe szállították, írják egy azonosítatlan dokumentumra hivatkozva.

Egy csütörtökön kiadott dél-koreai jelentés szerint Észak-Koreában az élet elleni bűncselekmények mellett még mindig tartanak kivégzéseket olyan bűnökért is, mint külföldi filmek forgalmazása, habár az esetek száma csökkent az elmúlt években.

Észak-Korea elvileg garantálja a vallásszabadságot 24 millió polgárának, de a gyakorlatban szigorú irányítás alatt tartja a vallás gyakorlását. A kormány egy katolikus és két protestáns egyház működését engedélyezte, de kizárólag a külföldieknek – észak-koreaiak nem követhetik ezeket a tanításokat. Ennek ellenére, állítások szerint, több mint harmincezer észak-koreai gyakorolja titkon a kereszténységet.

Az Emberiségellenes Bűnöket Vizsgáló Bizottság koreai akivista csoport jelentéseiben azt állítja, hogy márciusban letartóztattak és megkínoztak Észak-Koreában egy másik keresztény nőt, a harmincéves Seo Kum Okot. Észak-koreai ügynökök szerint Seo kémkedett egy nukleáris állomásnál, és az így szerzett információkat át akarta adni Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak.

Rovatok