Index Vakbarát Hírportál

Vámáru nyilatkozatot követelnek az asztronautáktól

2009. július 26., vasárnap 14:17 | aznap frissítve

Holdkőzetek, holdpor és más, a Holdról származó minták – ez szerepel abba a vámáru-nyilatkozatban, amit az amerikai hatóságok a Holdról visszatérő Neil Amstronggal és társaival töltettek ki 1969-ben. Ugyanis az amerikai szabályok szerint az űr külföldnek minősül, ahova és ahonnan csak útlevéllel lehet kimenni, illetve visszajönni. Így az Endeavour legénységének is be kell vallania, mit hozott haza, pláne, hogy az asztronauták egy nemzetközi űrállomáson dolgoztak.

Vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni az Endeavour legénységének a Földre való visszatérése után, közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA. Az amerikai hatóságok ugyanis az űrutazást úgy tekintik, mintha az asztronauták külföldi országba látogattak volna, következésképpen az űrből visszatérő űrhajósok a közönséges utasszállító repülőgépek utasaihoz hasonló adminisztratív eljáráson esnek át.

„Az űrhajósok útlevéllel utaznak, és visszatérés után vámáru-nyilatkozatot kell kitölteniük" - mondta Nicole Cloutier-Lemasters NASA-szóvivő. A hivatalban ezt azzal magyarázzák, hogy a 16 ország részvételével épített Nemzetközi Űrállomás (ISS) nemzetközi területnek számít. Jelenleg az űrállomáson az amerikai űrhajósokon kívül Oroszország, Japán, Belgium és Kanada állampolgárai dolgoznak. Ráadásul a Szojuz rakéták a Kazahsztán területén lévő Bajkonurról indulnak az ISS-re.

A Holdról visszatérő Apollo-11 utasai (Neil Amstrong, Edwin B. Aldrin és Michael Collins) is töltöttek ki annak idején vámáru-nyilatkozatot. Az asztronauták a Csendes-óceánon landoltak 1969. július 24-én. A Hornet repülőgép-hordozó két óra múlva érkezett meg velük Hawaiira, ahol a másik égitestről érkezőket a kitöltendő vámáru-nyilatkozatok is várták.

A napokban a NASA honlapján közzétették az okmányokat: azokból kiderül, hogy az Holdat megjárt űrhajósok utazása Cape Canaveralban kezdődött, majd az asztronauták megálltak a Holdon, végül visszatértek a Földre. A magukkal behozott áru rovatba Armstrong, Aldrin és Collins „holdkőzeteket, holdport és más, a Holdról származó mintákat" írt be.

Rovatok