Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy második bombát is Mallorcán

2009. július 30., csütörtök 15:44 | aznap frissítve

Legkevesebb két csendőr életét vesztette, mikor autóba rejtett bomba robbant egy kapitányság előtt a spanyolországi Mallorca szigetén. A közelben található a Marivent palota is – itt nyaral jelenleg a spanyol királyi család. A rendőrség néhány órára lezárta a sziget valamennyi repterét és kikötőjét. Este találtak egy második bombát is.

A csendőrség szóvívője az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a robbantásban életüket vesztő két csendőr a detonáció pillanatában a járőrautóban ült. A robbanásnak számos további sebesültje van, ugyanis zsúfolt környéken történt: a közelben postahivatal és egészségközpont is található.

Az Efe spanyol hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a bombát valószínűleg a járőrautó alatt helyezték el, és a robbanás a motor indításához volt kötve.

Nem örülnek a turisták

A rendőrség az elkövetők keresésének idejére lezárta a szigetet: a vizsgálat ideje alatt sem hajóval sem repülővel nem lehet elhagyni Mallorcát, az érkező gépeket pedig más repterekre irányítják. A spanyol kormány szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az elkövetők ne tudjanak elmenekülni a szigetről.

Kora este a hatóságok ismét megnyitották a forgalom előtt Palma de Mallorca repülőterét, néhány órás lezárás után. A szigeten lévő tengerparti kikötőket azonban továbbra is zárva tartják, vagyis hajók és a főként turistákat szállító kompok egyelőre nem közlekednek.

A BBC szerint a lépés komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben, hiszen a palmai repülőtér Spanyolország harmadik legforgalmasabb légikikőtője, ráadásul forgalma épp ebben az időszakban a legnagyobb. Becslések szerint a lezárás legalább 300 Mallorcáról induló járatot érint, és a szigetre tartó gépek közül is vissza kell fordítani néhányat.

Újabb bomba

Csütörtök este hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet is Mallorcán, a két csendőr életét kioltó merénylet helyszínétől nem messze, közölte a spanyol csendőrség. "Egy szolgálati jármű aljára erősített második tapadókorongos pokolgépet is találtunk egy másik laktanyában, a robbanószerkezetet hatástalanítottuk" - közölte a csendőrség szóvivője.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő - hivatalos források közlés szerint - még csütörtök este Mallorcára érkezik, hogy a helyszínen tájékozódjon a merénylet körülményeiről. Gyászának jeléül lemondta azt a sajtóértekezletét, amelyet a minisztertanács madridi ülése után tartott volna.

Esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Baleár-szigeteki merényletet a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet követte el.

Szerdán is robbantottak

A csütörtöki detonáció egy nappal azután történt, hogy egy másik csendőrlaktanya előtt szintén autóba rejtett bomba robbant. A szerdai merényletnek 65 könnyeb sérültje volt.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója. 1959. július 31-én, a Franco-diktatúra idején marxista-leninista elvek befolyása alatt álló nacionalista érzelmű baszk diákok hozták létre a szervezetet. Az ETA azóta 41 éven át hajtott végre merényleteket annak reményében, hogy azokkal el tudja érni a baszkföldi függetlenséget. Támadásaiban 826 ember vesztette életét, a csütörtöki két áldozatot nem számítva.

A spanyol igazságügyi hatóságok csütörtökön betiltották az ETA bebörtönzött terroristái melletti szolidaritási tüntetést, amelyet a szervezők a hét végére terveztek a baszkföldi Villabona városába.

Rovatok