Index Vakbarát Hírportál

Balázs Péter szerint nem lehet kollektíven kettős állampolgárságot adni

2009. augusztus 3., hétfő 09:41

A külügyminiszter szerint szavazatszerzésre használják ezt a témát, háttérbe szorul a lényeg. „Sokszor elég sértően mondjuk meg, ki a magyar.”

Balázs Péter szerint a kettős állampolgárságot csak egyénileg lehet elbírálni, emiatt nem a legjobb eszköz tömeges problémák kezelésére. A külügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy amikor a szomszéd országokban élő magyarokról beszélünk, akkor a belpolitikai szempontok háttérbe szorítják a lényeget, „itthoni szavazatszerzésre megy a dolog, olykor a versengés”.

„Mi azáltal tudunk a határon túli magyarokon segíteni, ha józanul értékeljük a célt, amit el akarunk érni” a szlovákiai vagy a szerbiai magyarok esetében, mondta a külügyminiszter. Szerinte ez az lehet, hogy „boldog legyen a szülőföldjén, hogy ott tudjon maradni, ne érje ott őt hátrány, gyarapodjon anyagilag, kapcsolatban tudjon lenni a külvilággal”.

Balázs Péter szerint Európában általában azok a példák váltak be, amelyek elsősorban nem az egyéneket, hanem a közösségeket célozzák meg. Ezek például az iskolák, az egyházak, a kulturális mozgalmak köré csoportosulnak, amelyek nyitottak a vegyes házasságok révén más nemzetiségek felé, amivel tágítják a nemzet kereteit.

Ha például „az igazolványokkal vagy bármi egyébbel” az egyéneket célozzuk meg, akkor ezzel itthonról mondjuk meg, „sokszor elég sértően, hogy ki az a magyar”. Ezáltal leszűkítjük a kört, mert „olyanokra már nem figyelünk, akiknek esetleg a neve nem magyar, de a lelke az magyar, a nyelve félig magyar, az egyik szülője magyar”.

Rovatok