Index Vakbarát Hírportál

A németországi zsidók kiadnák a Mein Kampfot

2009. augusztus 5., szerda 13:26

Ismét fellángolt a vita Hitler fő művéről. Egy németországi zsidó szervezet jó ötletnek tartja, hogy egy olyan változat kerüljön a boltokba, amit akadémikusok kommentárjaival láttak el.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának főtitkára szerdán arról beszélt a ZDF televíziónak, hogy jegyzetekkel ellátva ki kellene adni Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét.

Az AFP tudósítása szerint Stephan Kramer kiemelte: fontos lenne "akadémikusok kommentárjával" megjelentetni az írást. Mint fogalmazott: "az akadémiai és történelmi kritikával ellátott kiadványt minél előbb el kell készíteni, hogy ne a neonácik húzzanak hasznot a könyvből."

Németországban a II. világháború vége óta tilos kiadni Hitler könyvét. A kiadói jogok egyébként Bajorországnál vannak, amelyek 2015-ben járnak le.

Eredetileg 70 évre szerezte meg a tartomány a náci diktátor 1945-ös halálakor. Korábban a bajor kutatási miniszter már javaslatot tett egy jól előkészített, kritikákkal, magyarázattal ellátott változat kiadására. Wolfgang Heubisch szerint ugyanis félő, ha ezt nem teszik meg, akkor a szélsőséges csoportok saját céljaikra használják föl, miután lejár Bajorország kiadói joga.

Rovatok