Index Vakbarát Hírportál

Pártpénzeken veszekszenek a Fatahban

2009. augusztus 5., szerda 21:03

Félbeszakították Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólalását a Fatah kongresszusán, a küldöttek nem fogadták el a vezetők érvelését, hogy miért nem készült mérleg 20 éve a párt gazdálkodásáról. Több párttag a vezetőválasztás manipulációjáról beszélt.

Vita tört ki a pártvezetés és a küldöttek között szerdán, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah kongresszusának második napján, a küldöttek többek között jelentést követeltek a szervezet gazdálkodásáról, közölték résztvevők.

Több száz küldött tiltakozott amiatt, hogy a legutóbbi - 1989. évi - kongresszus óta nem készült adminisztratív és pénzügyi mérleg a párt gazdálkodásáról. A tiltakozók elutasították a párt vezető szerveinek, a központi bizottságnak és a forradalmi bizottságnak az érvelését, amely szerint a ciszjordániai Betlehemben tartott kongresszuson Mahmúd Abbász által mondott nyitó beszéd jelentette a Fatah elmúlt húsz évének mérlegét.

Az elégedetlen küldöttek félbeszakították Ahmed Gneimnek, a központi bizottság második számú vezetőjének beszédét, aki dühösen elhagyta a szónoki emelvényt. Az incidensre Abbász személyesen jelent meg a teremben, hogy békítsen, de őt is félbeszakították.

A fiatalabb nemzedékhez tartozó párttagok azt is kifogásolták, hogy Abbász és a párt öregjei manipulálni akarják a csütörtöki vezetőségválasztást. A 2270 küldött közül sokakat Abbász jelölt, ahelyett, hogy az egyszerű párttagok választották volna meg őket.

A másik probléma a csaknem 400 gázai küldött képviseletére vonatkozott, akik a Hamász utazási tilalma miatt nem utazhattak Betlehembe. Egyes küldöttek szerint így meg se kellett volna tartani a kongresszust.

A Fatah, amely addig egyedül gyakorolta az ellenőrzést a Palesztin Hatóság felett, 2006-ban elvesztette a palamenti választásokat a Hamász iszlamista szervezettel szemben, amely másfél évvel később erővel átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett.

Rovatok