Index Vakbarát Hírportál

Venezuela fegyverkezik

2009. augusztus 6., csütörtök 06:45

Venezuela több tucat orosz harckocsi beszerzésére készül, jelentette be a dél-amerikai ország elnöke. Chávez azzal indokolta a fegyvervásárlási terveket, hogy Caracas fenyegetve érzi magát, mivel az Egyesült Államok növelni akarja katonai jelenlétét a Venezuelával szomszédos Kolumbiában.

"Több zászlóaljnyi harckocsit szerzünk be Oroszországtól" - közölte Hugo Chávez helyi idő szerint szerdán nemzetközi sajtótájékoztatón. A venezuelai elnök reméli, hogy szeptemberi oroszországi látogatásán nyélbe ütik a fegyverüzletet.

Chávez "ellenséges cselekedetnek" nevezte, hogy Kolumbia elvi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal arról, hogy Washington a kábítószer-ellenes harchoz igénybe vehetne hét kolumbiai támaszpontot, és némileg megnövelnék az amerikai fegyveresek számát Kolumbiában. Chávez szavai szerint ez az elképzelés "valódi fenyegetést" jelent az országra és baloldali szövetségeseire.

A venezuelai elnök igyekszik nyomást gyakorolni a kolumbiai kormányra, hogy álljon el a tervtől. A sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Ecopetrol kolumbiai olajtársaságot nem látják szívesen a kőolajban gazdag venezuelai Orinoco-deltában. A terület egyik övezetében árverésre bocsátják az olajkitermelési jogot, és az Ecopetrol az egyik jelentkező. Chávez azt is mondta, hogy Venezuela leállítja Kolumbiából megrendelt 10 ezer autó behozatalát.

A venezuelai elnök a sajtótájékoztatón ismét visszautasította azt a gyanút, miszerint Venezuela fegyvereket szállított volna a kolumbiai kormány ellen harcoló Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezetnek. A bogotai vezetés múlt héten bejelentette, olyan svéd gyártmányú fegyverekre bukkant a gerillák egy kolumbiai táborában, amelyeket a 80-as években Venezuela vásárolt meg.

Chávez most azt állította, a szóban forgó fegyvereket a FARC gerillái rajtaütéssel szerezték meg 1995-ben a venezuelai haditengerészetnek a kolumbiai határ közelében fekvő egyik támaszpontjáról.

Rovatok