Index Vakbarát Hírportál

Végezhettek a jakartai terrorvezérrel

2009. augusztus 8., szombat 09:34 | aznap frissítve

Feltehetőleg életét vesztette egy rendőrségi akcióban a malajziai születésű Noordin Top, az al-Kaidával kapcsolatban álló Dzsamáa Iszlamija egyik szakadár csoportjának vezetője.

Az indonéz rendőrség azt gyanítja, hogy végeztek a szigetország legkeresettebb terroristájával egy rajtaütésben, közölte szombaton egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás.

Indonéziai tv-állomások - köztük a Metro TV - tényként közölték, hogy a Közép-Jáván rajtaütésben lelőtt férfi Noordin Top délkelet-ázsiai terroristavezér, igaz, forrást nem jelöltek meg.

A rendrőség még nem erősítette meg Noordin Top halálát, feltehetően csak DNS-vizsgálattal lehet majd minden kétséget kizáróan megállapítani a férfi személyazonosságát.

A malajziai születésű Noordin Top az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah (Dzsemaja Iszlamija) egyik szakadár csoportja élén állt. A hatóságok ennek a csoportnak a számlájára írják két jakartai luxusszálloda, a Marriott és a Ritz ellen a múlt hónapban elkövetett kettős öngyilkos merényletet.

A gyanú szerint a terroristavezérnek köze volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és három másik, nyugati célpontok ellen irányuló merénylet végrehajtásához, amelyek összesen több mint 240 ember, többségében külföldi turisták halálát okozták.

2005-ben a hatóságok birtokába került egy videófelvétel, amely Topot mutatja, amint hűséget esküszik az al-Kaidának, és megfogadja, hogy még több támadást hajt végre, bosszúból az Irakban és Afganisztánban meggyilkolt muszlimok haláláért.

Közben egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy az indonéz rendőrség két embert lelőtt, és nagyjából fél tonna robbanószerre bukkant egy másik rajtaütésben a Jakarta melletti Bekasi településen.

Pénteken egy másik, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal szintén kapcsolatban álló ázsiai terroristavezér haláláról is érkezett hír. A Benazir Bhutto elleni merénylet feltételezett kitervelője, az első számú pakisztáni közellenség, a tálib szélsőségesek vezetője, Baitulla Mehszúd amerikai rakétatámadásban vesztette életét még szerdán.

Merényletet terveztek az indonéz államfő ellen

Bombamerényletet terveztek az indonéz államfő ellen, a két feltételezett támadót az indonéz rendőrség egy szombat reggeli rajtaütés során lelőtte. Az országos rendőrfőkapitány, Bambang Hendarso Danuri tájékoztatása szerint a két férfi két héten belül teherautóba rejtett pokolgépet akart robbantani Susilo Bambang Yudhoyono jakartai házánál.

A rendőrség az indonéz főváros egyik külvárosának számító Bekasiban álló épületnél tartott rajtaütést, ami mindössze 12 percnyi autóútra fekszik az elnöki rezidenciától. A rendőri akció előzménye, hogy a két feltételezett merénylő egyik elfogott cinkosa arról tájékoztatta a hatóságokat, hogy a két férfi az augusztus 17-i, indonéz függetlenség napi ünnepségekhez időzítve merényletet tervez az államfő ellen.

Rovatok