Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merénylet a mauritániai francia nagykövetségnél

2009. augusztus 9., vasárnap 08:03 | aznap frissítve

Öngyilkos merényletet követtek el szombaton Franciaország mauritániai nagykövetségi épülete mellett. A robbanás hatására két francia állampolgár sokkos állapotba került, kórházban kezelik őket.

Szemtanúk szerint egy sötét bőrű fiatalember robbantotta fel az övére szerelt pokolgépet a járdán, amikor a nagykövetség két őre közel került hozzá. A két őr és egy arra járó helybéli nő megsebesült.

A nagykövetség egyik tanácsosa elmondta, hogy a két francia állampolgár a külképviselet biztonsági szolgálatának alkalmazottai. Testedzésként éppen futottak, és a merénylő akkor hozta működésbe pokolgépét, amikor ők mellé értek. Nem sebesültek meg, de sokkos állapotba kerültek. Szemtanúk elmondták, hogy a merénylő testrészei szerteszét hevertek a helyszínen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya Mauritániában is követett már el támadásokat, de öngyilkos merénylet még nem történt az országban. A mostani merényletet egyelőre egy szervezet sem vállalta magára. Másfél hónappal ezelőtt megöltek egy amerikai tanárt a fővárosban, Nuáksútban. Azért a tettért vállalta a felelősséget az Iszlám Magrebi al-Kaida.

A nyugat-afrikai országban szerdán iktatták be hivatalába az új államfőt, Mohamed Uld Abdelaziz tábornokot, aki a tavaly augusztusi katonai hatalomátvétel levezénylője volt, most júliusban pedig megnyerte az elnökválasztást. Abdelaziz már a megválasztása utáni első beszédében síkra szállt a terrorizmus elleni harc mellett.

Rovatok