Index Vakbarát Hírportál

Nem mehettek be a vizsgálók az állítólagos albán mészárszékbe

2009. augusztus 11., kedd 14:13

A koszovói háború idején több száz szerbet ölhettek meg a szerveikért Albániában, a hírhedt sárga házban. A tulajdonos szerint az Európa Tanács vizsgálóinál nem volt semmilyen engedély.

Egy albán falu lakói feltartóztatták annak a vizsgálóbizottságnak a tagjait, akik a koszovói albán lázadók tíz évvel ezelőtti feltételezett szervkereskedelmi ügyében nyomoznak.

Az esetről beszámoló News 24 televízió és a Tanjug hírügynökség szerint Ripa falu lakói két órára lezárták az utat, és megakadályozták, hogy az Európa Tanács nyomozói az albán államügyészek engedélye nélkül belépjenek a Katucsi-házba.

A Dick Marty vezette vizsgálócsoport végül feladta, hogy bejusson a házba. Az Európa Tanács egyelőre nem kommentálta az esetet. A nyomozók azokat a szerb állításokat szerették volna kivizsgálni, amelyek szerint az 1998-99-es háború során a felkelők ötszáz embert raboltak el Koszovóból és a szomszédos Albániába hurcolták őket. A feltevések szerint az elraboltakat Albánia északi részén meggyilkolták, majd szerveiket külföldön áruba bocsátották.

Carla Del Ponte már megírta

Az állítólagos szervkereskedelem ügyében korábban az ENSZ hágai törvényszékének a délszláv háborúkban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ügyésze is szót emelt. Carla Del Ponte tavaly megjelent könyvében arról írt, hogy az elraboltak szerveit egy sárga házban távolították el, amelyet azóta a Katucsi család Burelja-helységben álló ingatlanaként azonosítottak.

Del Ponte könyvének nyilvánosságra kerülése után az Európa Tanács újrakezdte azt a vizsgálatot, amelyet öt évvel korábban folytatott az ügyben, és amit állítólag egyes ENSZ-tisztségviselők elleneztek. Egy feltételezett ENSZ-jelentésben ugyanis korábban több katona azt vallotta, hogy szerb foglyokat kísértek át az albán határon, később pedig ismeretlen tartalmú csomagokat vittek a tiranai repülőtérre, amelyeket aztán Törökországba szállítottak.

A sárga ház tulajdonosa tagad

Enkeiled Alibeaj albán igazságügyi miniszter a múlt héten az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy országa nyitott minden olyan vizsgálatra, amelyet az Európa Tanács egyezményének szellemében végeznek. A bizonyos sárga ház tulajdonosa, Abdulla Katucsi ugyanakkor azt mondta a News 24 televíziónak, hogy a vizsgálóbizottságot azért nem engedték be az épületbe, mert nem volt legális felhatalmazásuk, és azt sem tudták, kik ők egyáltalán. Kiemelte: az ügyben folytatott 2004-es hágai vizsgálat során nem találtak olyan bizonyítékot, amely szerint a család érintett lenne az ügyben.

Rovatok