Index Vakbarát Hírportál

Melléfogott az indonéz rendőrség

2009. augusztus 12., szerda 07:23

Az indonéz rendőrség bejelentette, hogy az elvégzett DNS-vizsgálat alapján nem az ország legkeresettebb terroristáját, Noordin Topot lőtték le a szombati közép-jávai rajtaütésben.

A rendőrség legalább három emberrel végzett egy tanyasi házban, és biztos volt abban, hogy Noordin Top köztük van. Már két nappal később azonban kételyek merültek föl ez utóbbival kapcsolatban, mert megvizsgálták a Noordin Topnak vélt férfi ujjlenyomatát és arcberendezését, ami nem támasztotta alá a korábbi vélekedést.

A DNS-vizsgálat most kizárta azt. Egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi illetékes már hétfőn elmondta, hogy a terroristavezér feltehetően elmenekült a rejtekhelyén végrehajtott rajtaütés elől.

A malajziai születésű Noordin Top az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah egyik szakadár csoportja élén áll. A hatóságok ennek a csoportnak a számlájára írják két jakartai luxusszálloda ellen a múlt hónapban elkövetett kettős öngyilkos merényletet. A gyanú szerint a terroristavezérnek köze volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és három másik, nyugati célpontok ellen irányuló merénylet végrehajtásához, amelyek összesen több mint 240 ember, többségük külföldi turisták halálát okozták.

Rovatok