Index Vakbarát Hírportál

Moszkva beszállt az ukrán választásokba

2009. augusztus 12., szerda 13:50

Kedden Medvegyev elnök kifogásolta Juscsenkónak küldött nyílt levelében az ukrán vezetés "oroszellenes irányvonalát", szerdán az ukrán elnök vádolta a "birodalmi komplexusok túszává vált" orosz diplomáciát. Az ukrán elemzők és az orosz lapok egyetértenek: mindkét fél a janurában esedékes ukrajnai elnökválasztási kampányra készül fel, amit Juscsenko most elveszteni látszik.

"Az új orosz vezetés sajnos a régi birodalmi komplexusok túszává vált" - írta Juscsenko ukrán elnök hivatala Dmitrij Medvegyev orosz elnök előző napi kijelentéseire reagálva. Szerintük ezek a komplexusok diktálják Moszkvának a "külső ellenségkép fenntartását" is, és ezért van, hogy Oroszország "az egyenrangú felek párbeszédét mellőzve sértő és fenyegető hangon szólal meg".

A hivatal szerint "az orosz vezető által használt agresszív hangnem" nem pusztán Juscsenko elnök és politikája ellen irányult, hanem egész Ukrajna és az egész ukrán nemzet ellen.

Az orosz elnök kedden nyílt levelet küldött ukrán hivatali partnerének, melyben Moszkva sérelmeit felsorolva kifejtette, hogy az orosz-ukrán viszony "válságos állapotban" van, és az ukrán vezetés Medvegyev szerint oroszellenes irányvonala miatt az új orosz nagykövet egyelőre nem foglalja el állomáshelyét Kijevben. Az orosz elnök többek között azt fejtegette, hogy Juscsenko Oroszországgal szembeni politikája veszélyezteti a térség energiabiztonságát.

Ukrán elemzők és a szerdai orosz lapok egyaránt úgy értékelték az orosz elnök kijelentéseit, hogy Moszkva beszállt a jövő januári ukrajnai elnökválasztást megelőző kampányba. "Juscsenko többé nem elnök Medvegyev szemében" - írta a moszkvai Kommerszant. A Vedomosztyi szerint az orosz elnök azt üzente keddi kijelentéseivel, hogy Juscsenko kiesett a játékból, és Moszkva most kivárja, ki lesz az utód.

Juscsenkónak – aki a 2004-es "narancsos forradalom" után foglalhatta el az elnöki posztot valószínűleg nem sikerül újraválasztatnia magát. A jelöltek népszerűségi listáját a hatalomból 2004-ben eltávolított Viktor Janukovics vezeti Juscsenko korábbi szövetségese, Julija Timosenko kormányfő előtt.

  Janukovics többek között azzal az ígérettel kampányol, hogy rendezi az orosz-ukrán viszonyt, miután az sokat romlott Juscsenko elnöki ideje alatt. Az ukrán elnök erőteljesen szorgalmazza Ukrajna NATO-csatlakozását, és ragaszkodik ahhoz, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően 2017-ben be kell zárni az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját.

Rovatok