Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a cseh romák feltételezett támadóit

2009. augusztus 13., csütörtök 15:05 | aznap frissítve

Csehországban szerdán őrizetbe vettek tizenkét szélsőségest, akik a hatóságok feltételezése szerint még április végén molotov-koktélt dobtak egy romák lakta ház ellen Vítkov településen. Roma aktivisták szerint több romák elleni támadásért is ez a csoport lehet felelős, a rendőrség péntekre ígért bővebb tájékoztatást.

A cseh rendőrség szerdán őrizetbe vett tizenkét szélsőségest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők állnak az április 19-én az észak-morvaországi Vítkovban történt, romák lakta ház elleni Molotov-koktélos támadás mögött, jelentették be csütörtökön Prágában.

Zlatusa Andelová regionális államügyész azt mondta, hogy észak-morvaországi bőrfejűekről van szó. A rendőrség csak annyit közölt, hogy az ügyről várhatóan pénteken sajtóértekezleten adnak részletes tájékoztatást. Nem zártak ki újabb őrizetbe vételeket sem.

A támadás következtében a lakóház leégett, és három roma súlyos égési sérüléseket szenvedett. Egy kétéves kislány teste több mint nyolcvan százalékán megégett, és még jelenleg is életveszélyes állapotban ápolják az ostravai kórházban.

Az ügy és a vizsgálatok hátterét ismerő roma aktivisták nem zárták ki, hogy a szélsőséges csoport több hasonló bűcselekményt is elkövethetett. "Az utóbbi hat évben a régióban több hasonló támadásról tudunk, amelyek tetteseit eddig nem sikerült kézre keríteni. Nem kizárható, hogy ez a csoport volt az" - mondta újságíróknak Kumara Vishwanathan roma aktivista.

"Ki kell várni a vizsgálatok lezárását. A korábbi ügyeket csak a tények alapján tudjuk újra megnyitni" - állítja Sona Setínská rendőrségi szóvivő. Az államügyész szerint a bizonyítási folyamat nagyon bonyolult, nehézkes, ezért egyelőre nem hoznak nyilvánosságra semmiféle háttérinformációt.

Csehországban nem ez az volt első Molotov-koktélos támadás romák ellen, az utóbbi években már történt hasonló eset. A cseh politikai elit akkor azonnal élesen elítélte a bűncselekményt. Miután Csehországban az utóbbi időben megszaporodtak a szélsőséges bűncselekmények, a kormány tavasszal intézkedéscsomagot fogadott el annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg.

Rovatok